2023-05-06 246 浏览
【九龙城区】【港口冰室】本身想去食一间之前食过嘅餐厅,点知去到先话疫情关系唔开门。咁我决定去附近另一间餐厅啦,去到,点知佢五点两个字已经话冇晒嘢食,得返饮品,想食啲嘢嘅我喺无奈之下唯有即刻求其揾啲嘢食吓,就入咗呢间。入到去见佢下昼五点几都系得一个客,都真系几灰。以前我都成日去茶记食下午茶,再衰都起码有三四枱打紧趸吖,而家真系得一个。仲要而家讲紧系六点堂食限聚令,应该更加将啲客聚晒喺六点前食嘢先啱架,真系奇怪。其实又唔可以完全话系奇怪嘅,向好𠮶方面谂,社会风气被带动到一齐齐心抗疫,减少不必要聚会,系会令呢啲食肆少咗人聚埋一齐食嘢。而向坏𠮶方面谂的话,可能又会系市道真系好差,市民已经冇闲情逸致出街叹下午茶。可能好与坏两边嘅因素都有啲嘅情况之下,受害嘅都只会系啲食肆,最终都系香港人承受返个恶果。谂到呢度,我就想食啲嘢振兴吓香港经济喇。不过唔知点解呢,揭佢个 menu 硬系令我谂唔到食乜,好似样样都差唔多。最后我叫咗个「招牌常餐」,扒类拣一款,我拣咗「鸡扒」,佢整得唔算差但我硬系觉得佢系半块嚟,感觉唔多好。配菜拣两款我拣咗「煎蛋」同「汉堡扒」,前者算正正常常,后者就系好细块𠮶款,见到难免有啲失

最后我叫咗个「招牌常餐」,扒类拣一款,我拣咗「鸡扒」,佢整得唔算差但我硬系觉得佢系半块嚟,感觉唔多好。配菜拣两款我拣咗「煎蛋」同「汉堡扒」,前者算正正常常,后者就系好细块𠮶款,见到难免有啲失望。

配嘅淀粉质我拣咗「米粉」,比想象中咸咗啲。餐饮加 $3 要「冻柠茶」走甜,冇乜特别,最后 $48 埋单我都冇咩好讲。以佢喺土瓜湾站、何文田站、黄埔站中间嘅地理位置,加上平庸嘅味道,我觉得都冇咩机会再去。。。

(地址:土瓜湾马头围道156-162号天富大厦地下D号舖)