2023-05-02 16 浏览
【九龙城区】【鸣虎】一向呢啲我都中意即食即写即出,原因有几个,首先系感受最深,𠮶一刻食嘅时候谂到见到啲乜就即刻记录低。而且我要出稿嘅话,读者好多时都认为系当日嘅嘢,所以就迎合吓啦。平时比较少机会去土瓜湾𠮶边,不过讲到去𠮶度又唔算好难,土瓜湾站出行十分钟内都到。再讲简单啲,其实佢就喺「欣荣商场」对面,呢个名系喺「欣荣花园购物商场命名比赛」里面,喺 39 个参赛者当中精心挑选嘅冠军嚟,个名都有心思架。入到去虽然有啲阻滞,不过侍应招待都非常殷切,仲介绍咗几样比较多人叫嘅畀我。咁我主食就食呢个「黑鸣虎」,即系博多黑蒜油拉面,我觉得黑蒜油感觉唔算好出,叉烧、溏心蛋、拉面底都冇乜突出表现,反而佢本身个汤底唔错㖞,好饮。喺主食之外,侍应表示本身芝麻鸡翼都好多人叫,亦都好味,不过今日冇货。不过我叫嘅「肉饺子」,同样都系店内非常受欢迎嘅菜式。佢唔同长身𠮶款日式煎饺咁会煎埋一饼,而系分返开一只只咁嘅,不过味道一样咁好,啖啖肉,几好食。嘢饮方面,本身餐牌上面嘅可乐、雪碧边满足到我,侍应就同我讲仲有冬日饮品,我本身仲有一丝犹豫之下,侍应话可以冻饮或者热饮。我即刻决定要冻「蜂蜜生姜茶」,果然冇令我失望,有生姜嘅

嘢饮方面,本身餐牌上面嘅可乐、雪碧边满足到我,侍应就同我讲仲有冬日饮品,我本身仲有一丝犹豫之下,侍应话可以冻饮或者热饮。我即刻决定要冻「蜂蜜生姜茶」,果然冇令我失望,有生姜嘅香辣味之余,又有蜂蜜嘅甜味中和,好饮。

咁样夹夹埋前后 $156,价钱上唔算话好实惠,不过如果同朋友食就可以 share 个饺子食,价钱上就会正常返少少。呢个系一个人食饭嘅其中一个缺点同弊病,情况就好似去旅行咁,就算急住要搭的士都冇人同自己 share 车资一样。系咁多,再讲。。。

(地址:土瓜湾北帝街61号东裕大厦地下B号舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #1ambackup #1am0503 #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龙城区 #土瓜湾 #鸣虎 #鸣虎拉面 #拉面 #黑鸣虎 #肉饺子 #饺子 #蜂蜜生姜茶 #日式拉面 #日本拉面 #欣荣商场 #拉面店