今日去咗中信大厦,上层一间”Q time Cafe” 虽然佢系亲子餐厅,但系午餐时段全部都系白领。一入到去觉得颜色相当色彩缤纷,有啲似小朋友去嘅playgroup粉红粉蓝嘅设计,令人心情愉快。等于set大约系$98至到$118,$98嘅set已经包括一个自助嘅沙律吧有一个主菜同埋有几种唔同嘅果汁或者果茶俾大家饮斟,2118就包括沙律或者餐枱如果拣咗餐汤就冇得夹沙律,一份蛋糕同埋一杯特饮,拣咗特饮就唔可以喺出面斟其他饮品。🥗沙律吧:沙律吧麻雀虽小但也有不同的菜🥬(大量的羽衣甘蓝),配合火腿/车厘茄等配菜,然后酱汁也超多选择,想食清啲可以绝对推荐!🥦汤:蔬菜忌廉汤中规中举,跟出面西餐厅也不大分别。🍄黑松露忌廉磨菇意粉配风干火腿意粉虽望落细碟,但其实份量不粉,里面有很多的菇及忌廉汁,不过吃完一整碟其实都略感味道单调,幸好有Parma ham可以调一下味。🍑烤鸡配蜜桃甜酸汁配意大利粉卖相都有点像港式的甜酸骨,蕃茄汁有点像西炒饭的茄汁味,亦令我联想起当年圣诞party的蕃茄意粉😂 特饮选了黑糖姜茶,天气转凉后需要多饮热饮呢☺️ 朋友拣咗呢杯系香印提子汁,佢话淡淡地都有提子香味。🍰最后上蛋糕我朋友拣

🥗沙律吧:

🥦汤:
蔬菜忌廉汤中规中举,跟出面西餐厅也不大分别。

🍄黑松露忌廉磨菇意粉配风干火腿

🍑烤鸡配蜜桃甜酸汁配意大利粉

🍰最后上蛋糕我朋友拣咗绿茶红豆蛋糕而我拣咗黑朱古力慕丝,已跟餐甜品嚟讲个份量都几大份,所以食到尾都几饱😆
🍵🫘抹茶唔会过苦亦唔会假甜,配埋红豆棉融嘅口感几有惊喜!

🍫🫐朱古力慕丝通常是稳阵选择,食落亦觉得很不错,红桑梅跟内里nutty嘅口感都为朱古力蛋糕增添咗层次,成餐饭最好食反而系呢个!

整体黎讲,餐厅无论在装潢定系食物上都不错,平日午餐时间亦唔会挤拥;餐厅都鼓励大家关注身心灵健康,放慢脚步,Q time就会变成Quality time!

推荐指数:3.8/5⭐️