今日介绍嘅餐厅位于佐敦上海街,餐厅为京沪上海小店,有别于传统中式酒楼嘅装修,餐厅啡灰白色作为主调,装潢简单。午市时段餐厅嘅人流络绎不绝,就算系两三点左右依然维持著八成满。餐厅定价比一般上海店平,5:30之前亦无需要加一收费,如果平日的话更加唔需要茶芥。餐厅有唔同类型嘅推介小食,其中以上海生煎汤包做得最出色,比同类型连锁店做得更加好。🌟招牌小笼包$38食上海嘢一定要叫嘅点心系小笼包,一笼有四个,一口大小,皮薄多汤汁,我哋亦都encore左一碟。第二碟嘅皮做得比第一点更加薄身。除咗招牌小笼包之外,餐厅亦提供黑松露小笼包同埋蟹粉小笼包。🌟上海生煎汤包$42上海嘅美食不得不提生煎包,由于即叫即煎制作需时,店员亦都提醒需要等候约20分钟左右。如果大家想试的话,记得一坐低就叫咗先。上枱嘅时候生煎包非常之热,外层煎得非常之香脆,就连生煎包嘅底都系脆口嘅。一般生煎包上枱之前已经索晒汤汁,基本上食落去嘅时候已经饮唔到汤,而呢间可以做到底层亦都有汤汁,推荐大家去食。🌟鸡丝粉皮🌟高力豆沙除咗两样推荐嘅食物之外,我哋亦都叫咗其他嘢食,不过就普通正常水准。如果大家想食甜品的话,可以试吓流沙心太软,食完之后睇返网

🌟招牌小笼包$38

🌟上海生煎汤包$42

🌟鸡丝粉皮
🌟高力豆沙
除咗两样推荐嘅食物之外,我哋亦都叫咗其他嘢食,不过就普通正常水准。如果大家想食甜品的话,可以试吓流沙心太软,食完之后睇返网上食评觉得唔错下次可以试。

📌上海点匠沪点小厨
佐敦上海街62号地下1号舖