连续食咗几次烧邦,食到就黎变常客了。今日有朋友话想食海鲜,忍唔住又推介咗黎食烧邦,贪佢用料同水准高既同时,仲要喺系天后,啱晒系附近番工嘅我哋!今次都系我地早一个星期订位,师傅发办,带晒惊喜~鲜雪耳牛蒡红枣炖木瓜师傅嘅炖汤每次都好足料,今次呢款味道好清甜,又够滋润,啱晒我地一班女仔。骨香酥炸手打鲮鱼球实不相瞒,本身我自己麻麻地鲮鱼球,因为好多时都食到腥味,师傅嘅鲮鱼球完全无呢个问题,同埋无加过多调味料,外脆内弹滑同时食到鱼嘅鲜味。鱼跃游龙一开头睇个名净系估到应该系龙虾,但估唔到估煮法,原来系用咗韭菜花加鸡蛋碎炒至干身!呢个煮法令到道菜有镬气同好香口同时又冇用上好浓调味,保留番龙虾嘅鲜甜,真系几唔错!呢款花蟹唔记得全名系咩,啲蟹脚又轻轻炸过,所以好香脆影锁住内里嘅鲜甜。另外师傅亦配上蛋白炒蟹肉,食落十分香滑。古法干煎游水大花竹虾呢款次之前都有食过,大虾够新鲜,鲜甜得黎爽口!仲要用埋啲膏黎煮个汁,系正嘅!鱼汤浸菜呢个系我每次食完咁多海鲜后最期待嘅菜,用鲜甜嘅鱼汤后浸时蔬,每次都忍唔住饮下个汤,哈!

2021-11-17