Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【伤心酸辣粉 惹味唔洗等】屋企附近冇分店,所以自从唔使返学校上堂就少咗食🤧 今次系特登为咗佢哋嘅水煮系列而嚟~但当然其他传统、每次嚟亲必嗌嘅酸辣粉都唔少得啦🍜~我是Menu~水煮美国雪花肥牛 $139可能因为系开舖时间去嗌,加上宽粉都要煮咁上下时间,所以都等咗阵先有得食。本身见佢表面有好多辣椒🌶️仲以为会系劲辣,有少少惊辣得滞食唔到,但出乎意料嘅系呢只辣都几易入口,够麻够辣够香。拨开啲辣椒就见到大量牛肉🐮芽菜同宽粉,非常足料,够三至四个人食🤰🏻啲宽粉煮得啱啱好,比薯粉弹牙,挂埋汤汁够哂惹味。至于牛肉我就觉得有啲啲韧,如果再冧啲就好了😛 呢个水煮汁配鱼应该都几正🤤香酥软骨套餐 $56钟意食鸡软骨嘅嗌呢款实无死,佢哋呢度炸得啱啱好🤤 脆卜卜嘅口感再加埋好食嘅鸡软骨,斋嗌做小食都正👍🏻 而伤心酸辣粉一如既往有肉酱、葱花、菜莆及花生等配料铺满薯粉🍜 虽然好钟意薯粉烟韧弹牙嘅口感,但有时好惊会食到啲嚼极都唔断嘅,不过呢度嘅就一定唔会,煮得啱啱好😋 另外一定要赞嘅系佢啲花生🥜 虽然浸咗汤,但仲系好脆!同埋个汤真系好好饮,我哋饮到得返少少净😂手撕鸡冷面 送罐
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
【伤心酸辣粉 惹味唔洗等】

~我是Menu~

水煮美国雪花肥牛 $139
香酥软骨套餐

香酥软骨套餐 $56
手撕鸡冷面套餐

手撕鸡冷面 送罐装可口可乐 $58
夏天想食辣嘢但系又惊食到大汗耷细汗,食冷面就冇错☃️ 呢款拌面嘅手撕鸡做得几好,一嚟唔会俾骨你呃秤,二嚟啲肉质都好嫩滑,又唔会好似出面有啲舖头咁鞋涩涩同散晒你,仲食到啖啖肉。至于面底都唔会话太干身,捞埋啲汁、花生同青瓜丝真系好fresh,的确几好食😋 每次嚟食都都一样咁好味,保持到水准👏🏻
伤心辣椒油

伤心辣椒油 $29
原来依家连辣椒油都出埋🌶 买咗樽返屋企,得闲可以用嚟整捞面、红油抄手、口水鸡又或者点下烧卖😋

~评分~ (5分满分)
环境:🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯
服务:🐻🐻🐻🐻
总分:💛💛💛💛

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و:对于唔系太食得辣嘅人嚟讲,呢度嘅BB辣系完全能够接受,而佢嘅麻香味都做得好好,食到少少辣嘅都不妨试吓。
(。・ω・。)ノ:由中学开始食到依家大学,可以话系充满回忆😂 想食薯粉一定系返嚟呢间食😌

地址:
伤心酸辣粉 (科学馆道) (尖沙咀)
尖沙咀科学馆道14号新文华中心1楼121至123舖
2021-05-22