【元朗区】【新宝牛杂粉面专家】行到元朗鸡地𠮶头,上次我就入咗一间叫有米冰室嘅茶记食嘢,仲写返嘢畀大家睇,希望大家冇忘记到。不过唔记得都唔紧要,今次我再行入啲,见到啲嘢都闩到七七八八。大部份开嘅,都系啲未必适合一个人食嘅。咁呢个时候我见到银河粉面,再耐啲之前写过佢天水围俊宏轩𠮶间,今次未必想即时写佢另一间,只做后备方案。皇天不负有心人,终于揾到另一间仲开住而且适合一个人食嘅餐厅,就算一样系粉面店都算啦,照杀,入去啦。见店名话自己牛杂专家,就用 $40 叫碗「牛腩牛杂粗面」,质素唔算太差,以四十蚊嚟讲我觉得算系几有交待,只能诟病佢少咗啲,但都系𠮶句,四草嘢算系咁。加 $5 要杯「冻豆浆」,味道都唔差㖞,甜甜哋又有豆味咁。未饱,叫多碗 $45 嘅「净四宝」,有扎肉、鱼饺、鱼蛋、墨鱼丸、肉丸、鱼角,味道都几好,鱼皮饺唔差,仲有紫菜喺侧边,我觉得唔错嘅。上次见杯冻豆浆几好饮,所以我都唔转喇,$5 要多杯,五蚊杯冻豆浆,仲有咩讲呢。食晒之后侍应哥仔走嚟收碗,佢忍唔住讲咗句「哗你真系食晒架,仲肚唔肚饿呀」,都几爆趣,我答佢饿,不过冇钱食,佢笑笑口行开咗。不过系呀,呢餐都食咗我 $95,笑我茶记 fo

食晒之后侍应哥仔走嚟收碗,佢忍唔住讲咗句「哗你真系食晒架,仲肚唔肚饿呀」,都几爆趣,我答佢饿,不过冇钱食,佢笑笑口行开咗。不过系呀,呢餐都食咗我 $95,笑我茶记 foodie 𠮶啲朋友不如帮我埋咗张单先笑,肉赤呀。。。

(地址:元朗凤翔路33-43号凤翔大厦地下5号舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am元朗区 #元朗 #新宝牛杂粉面专家 #粉面店 #牛腩牛杂粗面 #冻豆浆 #净四宝 #扎肉 #鱼饺 #鱼蛋 #墨鱼丸 #肉丸 #鱼角 #1am0883 #1ambackup