2022-08-29
Venchi系一间百年老店,于1878年已经创立左,现今全球都有多间分店❤️今日系香港都不时见到佢既踪影,最近同朋友食完饭有一齐去食番杯gelato😋今次我地选择左$69/3球~◦ 布龙泰开心果有冇人好似我咁,每次食gelato都想食开心果味🙈?呢到既开心果味十分浓郁,雪糕都系好滑,口感几好😘◦ 榴梿 原来Venchi有推出纯素雪糕,当中就包括榴梿味雪糕;佢既质地系三只味之间最浓稠既,榴梿味好重,奶味偏淡,榴梿控朋友表示超级满意😂◦ 皮埃蒙特榛子 (hazelnut)我都几钟意食hazelnut雪糕,不过呢到既hazelnut味道唔算好浓,感觉同奶味既比例差唔多,如果再浓D就好啦😛可惜Sogo分店唔可以试味/进食,买完只可以返回地面系街边食。店员会用一个盖盖住再比我地,咁样可以暂时保护下杯雪糕~好彩唔会溶得好快,搞到成手系;下次再食应该会揾间可以进食既分店啦~📍 Venchi| @venchi_hk 铜锣湾轩尼诗道555号崇光百货B2层20C & 21号舖 (到访分店)
◦ 布龙泰开心果
◦ 榴梿
◦ 皮埃蒙特榛子 (hazelnut)
📍 Venchi| @venchi_hk