2023-11-10
Ruth Chris系一间经典美式扒房,细细个已经听过佢个名喇😂 每次经过金钟都想试,但又排左唔同餐厅系前面,今次反而系完全冇plan下random就入咗去dinner。因为late lunch/ Tea都食得几饱,而且我地只有一个多小时,所以就只嗌左几道菜。🥗ℜ𝔲𝔱𝔥 𝔠𝔥𝔬𝔭 𝔰𝔞𝔩𝔞𝔡平时食得多Caesar Salad所以就谂住拣啲唔同款嘅沙律~ 呢个沙律上碟时系tartare形,捞开后食到入面好多烟肉脆脆🥓、bleu cheese同埋嘅卷卷嘅炸洋葱圈🧅,配个lemon basil dressing 都几惹味😋 仲有佢嘅iceberg lettuce我都觉得好脆好好食推介!面包后来见到啲人都赞好食,不过真系太饱所以试唔到🥹重点戏😋 11-𝔬𝔲𝔫𝔠𝔢 𝔉𝔦𝔩𝔢𝔱🥩𝔉𝔱. 𝔠𝔬𝔯𝔫-𝔣𝔢𝔡 𝔭𝔯𝔢𝔪𝔦𝔲𝔪 𝔘𝔖𝔇𝔄 𝔟𝔢𝔢𝔣拣咗medium Rare嘅牛扒,上菜时侍应会先帮我地切半,再拎两只充满咗牛油嘅碟咁样serve牛扒,系满满嘅牛油香味🧈🤤 牛扒口感非常之嫰滑,不过亦都因为油花唔重所以牛味就冇咁浓。下次我就会想试埋rib-eye 喇!最后有埋mashed potato,香滑嘅奶油
🥗ℜ𝔲𝔱𝔥 𝔠𝔥𝔬𝔭 𝔰𝔞𝔩𝔞𝔡
重点戏😋 11-𝔬𝔲𝔫𝔠𝔢 𝔉𝔦𝔩𝔢𝔱🥩
最后有埋mashed potato,香滑嘅奶油配上软绵绵嘅口感🥰 幸福嘅滋味呢!
𝑀𝑜𝓈𝒸𝒶𝓉𝑜 𝓈𝓅𝒶𝓇𝓀𝓁𝒾𝓃𝑔 𝓌𝒾𝓃𝑒为整顿饭更添满足感!(虽然食扒应该配红酒但真系钟意白酒多啲😝)
食完饭本身预左15分钟埋单加行去戏院,但最后叫了几次待应都未黎埋单,所以突然变到有啲赶,希望下次可以唔驶太匆忙吧!🏃🏻♀️
Ruth chop salad