2023-06-01 296 浏览
【北区】【越来越爱】今日系一个好特别嘅日子,对大家嚟讲可能系好普通嘅一日,但系对我嚟讲意义深远。虽然已经事隔七年,但系当日嘅每一个画面,每一个细节,喺我脑海里面都萦绕不散。每次经过返𠮶啲位置嘅时候,每次我都勾返起啲回忆。嚟到呢个我从来都未见过嘅祥龙围邨,第一次见识上水啲新公屋,佢有两间餐厅,大家乐我就唔食啦,剩返呢间就好似系越北牛肉粉啲副线,招牌个「越」字好似,不过我冇刻意去揾,反正我只系入去食嘢,冇乜嘢想调查。第一次去叫咗个下午茶嘅「焗澳门猪扒包、煎蛋伴野菜沙律及美国薯条」,我明知自己会去唔止一次,所以只系食咗呢份,好麻麻,水准话你知点解佢有四样嘢都只系 $33,加 $19 要嘅「珍多冰」简直后悔,咁就剁我 $52。唔好食都冇办法,我想写吖嘛,第二次去叫咗个细碗嘅「越式爽腩生牛肉汤河粉」,真系乜菜都冇,啲牛腩系车仔面𠮶啲,食完喺返晒牙罅度𠮶只。生牛肉亦都唔系大家谂紧𠮶啲肥牛、牛肉片之类,不过冇啲牛腩咁差我就算。今次呢碗 $42 又唔算好贵,加 $3 要杯「冻咖啡」夹埋先 $45,一啲都唔过份㖞咁,而且杯冻啡几好饮,挽回咗唔少分数。我觉得呢间都系当佢茶记咁,食份热辣辣炒嘢配杯普通嘢饮算

今次呢碗 $42 又唔算好贵,加 $3 要杯「冻咖啡」夹埋先 $45,一啲都唔过份㖞咁,而且杯冻啡几好饮,挽回咗唔少分数。我觉得呢间都系当佢茶记咁,食份热辣辣炒嘢配杯普通嘢饮算喇,啲所谓特色嘢根本系呃生客。

喺公司打呢篇嘢都系断断续续咁打,七年前嘅呢啲时间我都系喺一个暧昧嘅阶段里面,谂返起都冇乜点。因为我知道佢系我要揾嘅人,唔好拖时间就尽快处理好咗件事。喺呢啲咁唔恰当嘅回忆深陷时段先见到女同事,扮做嘢算。。。

(地址:上水祥龙围邨地下祥龙荟 5 号舖)