2023-05-05 227 浏览
【北区】【A100 Restaurant】生命中有啲人,你会不惜一切咁样去守护。纵使你同佢已经系天各一方,佢有佢嘅生活,你有你嘅忙碌。但系假如有一日,你喺路上偶然咁收到佢有需要帮忙嘅消息,你都会即刻放低手上所有嘅工作,留喺佢身边陪伴住佢。深夜先记得自己全日冇食过嘢,嚟到上水石湖墟呢间茶餐厅,见佢未熄灯就走入去碰吓运气,真系未闩门㖞。叫咗个 $48 嘅「常餐 A」,我见好似冇乜人食呢啲,其他顾客多数都系打工仔,亦有巴士司机,都系食碟头嘢多。个餐有「沙爹牛肉公仔面」、「香滑牛奶炒蛋」、「火腿」同「牛油多士」,可能饿得滞,啲嘢都好似求其食咁。不过个包畀到啲惊喜我,几软熟,几好食。嘢饮我系饮「热奶茶」,正常港式茶记质素,唔差嘅,起码冇嘢挑剔到先。我就唔会就咁收档唔食嘅,至少都要为读者而食。本身有谂过西多士,但系佢有另一啲小食好似更有特色。我叫咗 $35 嘅四件「香煎金菇肥牛卷」仲「配照烧汁」,好似唔多茶记有,味道都 okay。夹埋食咗 $83,都系咁上下。好似《天各一方》嘅歌词所讲,其实乜嘢先至系真实而恒久嘅呢?或者我应该好似歌词嘅主人翁一样就咁保存住呢一份渴望、希冀,畀我相信世上有一幸福,唾

好似《天各一方》嘅歌词所讲,其实乜嘢先至系真实而恒久嘅呢?或者我应该好似歌词嘅主人翁一样就咁保存住呢一份渴望、希冀,畀我相信世上有一幸福,唾手可得,而又永远喺掌握之外,或者,呢个已经系一个结局。。。

(地址:上水新发街34号地下)

#1amfoodie #hkig #foodiehkgirl #hongkong #topcitybiteshk #hkeat #foodgasm #followforfollowback #love #hkrestaurant #香港 #香港吃货 #thatfoodiething #globaleats #1am北区 #上水 #石湖墟 #A100 #A100餐厅 #A100restaurant #茶餐厅 #常餐 #沙爹牛肉公仔面 #香滑牛奶炒蛋 #火腿 #牛油多士 #热奶茶 #香煎金菇肥牛卷 #1am0977 #1ambackup