2024-02-26
【半山高质奶油风café🤍推介炸鸡窝夫brunch】推荐指数: 🌕🌕🌕🌕🌘*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #中环 - 𝗖𝗢𝗦𝗛𝗔SOHO区呢间café🧁 虽然有啲隔涉但好适合两、三个姊妹一齐讲八卦,氛围好安静同悠闲,适合放假brunch一brunch ✨ 招牌炸鸡窝夫🧇同埋对面新鲜水果smoothie【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食评 💬】◐ 𝗚𝗼𝗼𝗱 𝗗𝗮𝘆 𝟯.𝟬 $𝟭𝟰𝟵 | 8.5/10(烟肉,香肠,水波蛋.酸种面包,薯饼,啡蘑菇,牛油果,鹰嘴豆,串茄.火箭菜)呢份all day breakfast, 我同朋友觉得可以叫做1.5 day breakfast🤰份量同种类非常足料,排名不分先后─Sourdough, poached egg、烟三文鱼、薯饼、肠仔、烟肉、车喱茄、牛油果同豆。差啲多到不能尽录。除咗性价比高之外,质素系好嘅同埋都摆得好靓,打卡一流!◐ 𝗖𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗚𝗲𝗲 $𝟭𝟰𝟱 🍗 |10/10(希腊乳酪香炸鸡扒,牛角包窝夫,水波蛋,牛油果,自家制香辣蛋黄酱)Brunch嚟讲,食炸鸡似乎太过邪恶🤤但系值得嘅!炸皮唔算好厚,鸡
推荐指数: 🌕🌕🌕🌕🌘
📍HK #中环 - 𝗖𝗢𝗦𝗛𝗔
【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食评 💬】
◐ 𝗚𝗼𝗼𝗱 𝗗𝗮𝘆 𝟯.𝟬 $𝟭𝟰𝟵 | 8.5/10
◐ 𝗖𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗚𝗲𝗲 $𝟭𝟰𝟱 🍗 |10/10
Brunch嚟讲,食炸鸡似乎太过邪恶🤤
但系值得嘅!炸皮唔算好厚,鸡肉都keep到嫩滑嘅质感,加上类似tobasco嘅酱,带有少少辣味。其他选角一样出色,加埋一齐取长补短,好有chemistry! Poached Egg🥚未熟嘅蛋黄原来同炸鸡咁夹;Waffle🧇带出菜式嘅甜味;而牛油果🥑就减退咗菜式heavy嘅感觉,果然superfood嘅加乘减少咗我食炸鸡嘅罪疚感🤫。
◐ 𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲 $𝟲𝟮 🥭 | 8.5/10
出街饮mango lassi/smoothie,最棹忌就系搅肚痛嘅机律会大大提升☹️呢杯Mango Smoothie 不但安全,仲好好饮㖭!温度适中,trigger 唔到敏感牙齿。同时椰香味十足🥥,比一般饮开嘅有多一个层次,非常清爽!
◐ 𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲 $𝟲𝟱 | 7.5/10
同mango smoothie 比较,呢杯嘅荔枝味略嫌无咁突出,椰香味有时仲会抢咗fo。但消暑功能唔错,都几refreshing!
最后想讲好欣赏餐厅系用胶饮管,因为用纸饮管系无法搅匀smoothie的:)
*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
𝗖𝗢𝗦𝗛𝗔
🚶 中环站D2出口,步行约10分钟(扶手电梯上)
📍 中环伊利近街61号地舖
🏷️