2023-05-06 1131 浏览
【南区】【大爷烧鹅】我作为一个十八区 foodie,有时都觉得自己颇为失德败行,因为好多时都写唔足十八区。但系当我写得匀啲嘅时候,如果想睇某一区食物嘅读者,可能要等成个月先等到一篇,一阵写咗间都几大路嘅餐厅时,想再睇就又要等。理论上,最完美嘅做法好似系梗咗十八区嘅次序,然后顺序推出,咁样就即系十八日后就点都有一篇。不过难度就系我都好难平均咁去晒十八区,都要顾及返现实生活嘅情况,加上餐厅都唔系平均分布喺各区,好难搞嘛。自己当然有千百个理由说服自己,但系泥水佬造门,过到自己过到人,都要去多啲区食吓唔同嘅餐厅嘅。呢晚适逢打风打到呼呼作响,大家都匿晒喺安全地方嘅时候,我就去咗南区揾嘢食,咁啱见到呢间仲开门,就用你啦。咁佢系烧鹅饭店就梗系要叫烧鹅,叫咗个「烧鹅烧腩仔饭」转「鹅髀」加「咸蛋」,送「例汤」,饮「冻柠茶」少甜。两款烧味我觉得都烧得几好,味道好而啲皮又脆,送饭一流,本身唔多想食米饭嘅我都乖乖哋扒晒佢哋。价钱方面,啱啱好齐头 $100,价钱合理。本身话冇鹅髀,争啲搞出人命,被啲阿姐笑死,打过张单啫,唔使杀人挂,哈哈。事后揾资料先知佢都有分店,就算南区都有两间,所以都写返清楚呢间系香港仔大道

价钱方面,啱啱好齐头 $100,价钱合理。本身话冇鹅髀,争啲搞出人命,被啲阿姐笑死,打过张单啫,唔使杀人挂,哈哈。事后揾资料先知佢都有分店,就算南区都有两间,所以都写返清楚呢间系香港仔大道店,清晰啲好。。。

(地址:香港仔香港仔大道146号地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am南区 #香港仔 #大爷烧鹅 #烧鹅烧腩仔饭 #烧鹅 #烧鹅髀 #烧腩仔 #咸蛋 #冻柠茶 #例汤 #1am0728 #1ambackup