2023-05-06 224 浏览
【南区】【潮发记】我就好少去南区嘅,不过咁啱识咗一位南区嘅朋友,所以就有少少机会又去吓呢区。本身只系揾啲嘢食浪吓肚,但系周围都系潮州嘢、粉面店,甚至系潮州粉面店,所以都冇咩可以选择,就咁是但揾一间求其食啲嘢啦。吖,差啲唔记得,之前一直都被人垢病话我只系做茶记同粉面店,系呀,今日喺香港仔呢度又系帮衬啲粉面店,如果真系好反感嘅话,我都冇办法。一个人求其食啲嘢,咩都食吓,咁呢啲又真系最符合到我最基本嘅需求吖嘛。呢几日其实我都做咗拉面店、饭团店、居酒屋等等嘅日本餐厅,不过 haters gonna hate,都一定会系咁架喇,我都冇咩想讲。毕竟我要做嘅用餐体验都真系想系要同其他人有所不同,有唔同就当然会令到一啲人无所适从嘅。讲返今日呢间啦,其实我都行咗一阵先决定到,本身有几间潮州粉面我都想试,但系行到门口之后,望一望又冇乜动力走入去。直至行到呢一间门口,见到佢有常餐𠮶啲,粉面方面又有猪杂、牛沙瓜等等做选择,几好。入到去我就叫咗个「牛沙瓜牛坑腩伊面」,本身我都好少喺粉面店食伊面,但我见啲老饕好多时都会叫伊面,就加钱试吓,感觉果然唔错。配合埋质素 okay 嘅牛坑腩同埋好少地方有嘅牛沙瓜,我觉得成

入到去我就叫咗个「牛沙瓜牛坑腩伊面」,本身我都好少喺粉面店食伊面,但我见啲老饕好多时都会叫伊面,就加钱试吓,感觉果然唔错。配合埋质素 okay 嘅牛坑腩同埋好少地方有嘅牛沙瓜,我觉得成碗嘢几好食,味道唔错。

饮品方面,我饮咗个「冻柠茶走甜」,味道都系正正常常咁。最后个价钱系 $59 出门,嗱,以食到牛沙瓜、牛坑腩嚟讲,呢个价钱唔算好差嘅。凡事唔好净系睇表面个粉面加嘢饮,都要睇吓佢内里其实有啲乜再判断佢嘅价值。。。

(地址:香港仔东胜道3号地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #1ambackup #1am0577 #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am南区 #香港仔 #潮发记 #牛沙瓜 #牛坑腩 #伊面 #冻柠茶 #潮州粉面