餐厅: 榮華南洋冰室
资讯:

上环返工一定点都有食过呢间特色冰室,由古董街行上半山,远处就已经见到一间蓝色小屋,内外都会贴有大量名人介绍同签名。我每次都系午餐时段过去,而几乎每次餐厅都系坐爆人,所以平时决定食南洋我都会预早少少时间出门。大部份菜式都保留咗香港冰室特色,好似常餐系列咁好多都会连同炒蛋同多士,但同时主菜都系会配搭返东南亚菜式例如香茅猪扒、海南鸡等等。———————————————🌟蒜香牛油鸡翼常餐 $58 个人认为呢个简直可以称之为南洋招牌菜,鸡翼上铺咗大量炸蒜蓉,未食就已经闻到阵阵蒜蓉香。鸡翼外皮同蒜蓉都炸至金黄色,咬落去嘅时候外皮非常香脆,新鲜炸上嚟肉质嫩滑,推荐大家一定要叫蒜香牛油鸡翼,如果想试其他套餐加$16蚊都可以加两只鸡翼㗎!.🌟海南鸡脾/鸡翼饭套餐 $68整个摆盘嚟讲我觉得佢系青瓜方面稍为逊色,好多相对出名海南鸡嘅商店都会用生青瓜,颜色会相对鲜艳啲同比较容易引起食欲。但海南鸡味道本身其实唔差,鸡肉唔会太多脂肪,肉质亦够滑嫩。.🌟冬荫功牛柳粒金边粉套餐 $88冬荫功金边粉一边都会同主菜分开上,汤底味道浓郁,虽然唔算系好正宗果种冬荫功,但食落都一样好好食,呢只相对会稍为酸少少唔太辣,汤底本身除
🌟蒜香牛油鸡翼常餐 $58
🌟海南鸡脾/鸡翼饭套餐 $68
🌟冬荫功牛柳粒金边粉套餐 $88
冬荫功金边粉一边都会同主菜分开上,汤底味道浓郁,虽然唔算系好正宗果种冬荫功,但食落都一样好好食,呢只相对会稍为酸少少唔太辣,汤底本身除左调味用嘅配料外亦会有豆卜同生菜,呢个价钱嚟讲都算系落足料!而牛柳味道就偏咸少少,入面亦都有四季豆、豆卜、廿笋等材料,味道唔系话好特别,都系正常嘅牛柳粒菜式。
🔶整体评价🔶
整体性价比其实都ok,每个套餐都会包饮品,大家有兴趣都可以加钱尝试佢嘅特色饮品。味道上亦都唔错,系谂午餐时必然会回头嘅选择。但要留意返佢平日嘅营业时间都系开到晏就5点,只有星期五至日会开到夜晚8点,所以最好都系预晏就嘅时间过去食午餐。
🔸味道:7/10
🔸环境:6/10
🔸服务:6/10
🔸打卡指数:5/10
🍽️荣华南洋冰室
📍上环差馆上街1A号地下
G/F, 1A Upper Station Street, Sheung Wan
👉🏻#hkchiller美食地图_上环
👉🏻#hkchiller午餐推介