迪士尼餐厅有好多间,但唔系间间都吸引人去。今次适逢生日,同屋企人入左迪士尼乐园庆祝,终于试左呢间十分吸睛嘅玻璃屋 - 大街餐厅。事缘因为我冇预先book位,想系餐厅先食晚餐再睇8点烟花,所以需要Walk in排队等候。排队既人数好多,冇谂过六点开始排,都要排大约35分钟先可以入去,而食野既时间都有限时。今次同行四个人,所以餐牌上可以有既四款选择,我地都各选左一款,想试真啲佢地既味道。佢只得set menu ($278-$318+加一)可以选择,有前菜+主菜+樽装汽水前菜 (4个选择,我试哂4款)。海鲜忌廉汤正常忌廉汤味道,但口感都算滑的。可惜面包比较硬。海鲜大虾沙巴翁配龙虾汁鲜虾有煎过个边,上面有好多龙虾汁,但味道都比较淡。香煎植物肉薯饼配白菌沙律 (veg.)薯饼最具特色,有米奇既外型。而且份量系四个前菜里面最多既一个,配菜有桃肉同埋少少沙律菜,味道正常。。香煎鲜虾,蒸鱿鱼卷配芒果莎莎及雪碧青柠酱。可惜份量比较少,而味道比较淡主菜(6个选择,我试左4款)。大街特式龙虾包 ($278)长面包表皮脆的,而且印左CORNER CAFE,几特别的。龙虾肉大约有三件左右,而沙律比较多,所以味道
迪士尼餐厅有好多间,但唔系间间都吸引人去。

前菜 (4个选择,我试哂4款)
。海鲜忌廉汤
正常忌廉汤味道,但口感都算滑的。可惜面包比较硬

。海鲜大虾沙巴翁配龙虾汁
鲜虾有煎过个边,上面有好多龙虾汁,但味道都比较淡

。香煎植物肉薯饼配白菌沙律 (veg.)

。香煎鲜虾,蒸鱿鱼卷
配芒果莎莎及雪碧青柠酱。可惜份量比较少,而味道比较淡

主菜(6个选择,我试左4款)
。大街特式龙虾包 ($278)
长面包表皮脆的,而且印左CORNER CAFE,几特别的。龙虾肉大约有三件左右,而沙律比较多,所以味道几fresh。整体呢个主菜系饱既,但薯条比较湿,唔太脆。

。烤焗蒜蓉香草羊架及炒干葱新薯($298)
呢个主菜有一条羊架配炒杂菜,而sauce(迷迭香红酒汁&香草汁)由两个小碗伴上。羊架大约4成熟,脂肪分布都ok的,几强膻味,易入口的,尚算好味。

。香煎带子大虾阔条面 ($318)
配蟹籽本菇香草忌廉汁,但略嫌汁比较少,所以意粉比较淡,而份量都比较少,两三啖就食完了。但带子几大只,虾都算大只的,而且两边都有煎香的,尚算香口。

。香烤西冷配西兰花椰菜花芝士挞 ($318)
配红酒干葱可口可乐白菌烧汁,说真的烧汁就真系唔太感受到,味道较淡。但西冷煮到有三成熟,但份量真系太少了,唔建议order呢个。

甜品 (+$45)
。Duffy栗子朱古力挞 ~ as birthday cake
栗子蓉好甜,而且唧成Duffy咁既样,真心几cute的👍🏻而朱古力挞皮都脆,milk chocolate 味,唔会太甜。

。Duffy and Friends Waffles
Waffles个外型好似太空船咁,而呢个甜品配杂锦草莓及云尼拿雪糕,味道正常发挥。

餐厅送的😗
LinaBell latte 而且上面有Happy Birthday字样,几特别的,而latte味道较浓。

总括而言,餐厅环境几好的,服务同食物味道还可以的,但如果排队要30+分钟,而且食野时间有限的,所以我就不太建议了。

回头指数: ⭐️⭐️
食物质素: 🌮🌮🌮
服务质素: ☺️☺️☺️
消费指数: 💰💰💰(人均消费$335)
环境质素: ☘️☘️🍀🍀

* 大街餐厅 (大屿山)
大屿山香港迪士尼乐园美国小镇大街

同类餐厅 #cocofood_西餐