2018-11-21
朋友生日,约埋一大班friend去咗尖沙咀饮茶食晚饭。上到楼上,餐厅好大同光猛,而且座位宽敞,枱与枱之间都好阔落唔迫。当中注入唔少玩味元素,令客人唔单止味觉上享受,喺视觉上都可以欣赏下佢哋嘅特色同设计,就好似碟上都有条小鲤鱼,好精致好靓。🔹睇住流奶(3件) $49 / 吉川奶子(3件) $49 「睇住流奶」系流心奶皇包,比想像中大个同涨卜卜,而且奶皇馅够多够浓郁,好好味!而绿色嘅「吉川奶子」当然就系绿茶馅料,绿茶味好浓但唔算甜,但我个人喜欢「睇住流奶」多啲😂🔹一笼八戒(3件) $49猪仔样嘅叉烧包好可爱,不过馅料唔多,如果多返啲叉烧会好啲,变相整体好似剩系食馒头咁。🔹 胭脂玫瑰(3件) $49玫瑰造型几靓,但馅料仲少过叉烧包,今次真系食馒头咁食,有点失望。🔹近墨者黑(海鲜+蛋白)墨鱼汁海鲜炒饭,饭底炒得几香,馅料包括有带子、虾同蛋白。所谓「近墨者黑」,食完呢碟饭牙都即刻黑埋,哈哈!🔹干煸四季豆(咸蛋) $99第一次食咸蛋黄炒四季豆,两样都系我喜爱的!咸蛋炒得好香口,配搭起上黎又几特别㖞😋!🔹鸽吞凤梨(3件) $59呢个其实系凤梨酥,卖相好可爱,唔忍心食哈哈。酥皮都几松化,不过
🔹睇住流奶(3件) $49 / 吉川奶子(3件) $49
🔹一笼八戒(3件) $49
🔹 胭脂玫瑰(3件) $49
🔹近墨者黑(海鲜+蛋白)
🔹干煸四季豆(咸蛋) $99
🔹鸽吞凤梨(3件) $59
呢个其实系凤梨酥,卖相好可爱,唔忍心食哈哈。酥皮都几松化,不过外层唔热,宜最后先食,可以当甜品。
📍 YUM CHA
尖沙咀加连威老道20-22号瑞生尖沙咀酒店3楼