大坑呢个地方平时都好少去,入去嘅次数一只手都数得晒🤣之前几次去都系因为寻觅美食,今次都不例外,朋友话要带我去食一间好有名嘅星马泰菜,所以一于入去大坑一趟😌🍲招牌肉骨茶 (细) ($128) 配油饭 ($15)呢煲肉骨茶细份就1-2人,大份就3-4人享用用炉煲住嘅肉骨茶热辣辣好正🔥真材实料:有猪骨、枝竹、豆卜、冬菇、金菇等😍猪骨炖到好淋完全唔使用力咬😆点埋自家制嘅酱汁,甜甜地带点蒜蓉更入味🥰煲到一半店员好细心帮我哋熄咗火,以免佢越煲越咸🤣老板娘介绍话呢个汤嘅用料系根据香港人口味自家研制,所以饮落唔会太重药材味,反而带少许甜,小朋友都啱饮😆而且仲会因应季节调整,减少药材成份唔会太燥热;临近夏天仲放多咗罗汉果,饮完可以帮助去湿,啱哂呢个潮湿嘅天气!至于呈金黄色嘅油饭,米饭粒粒分明,仲有好香浓嘅鸡油味,配肉骨茶食真系一流😍🥘原味油酥饼 配咖喱汁 ($48)呢个咖喱汁都系自家制,好有椰香味,油酥饼薄脆松化,配咖喱汁食好惹味,三两下就清哂😋🍋自家制薏米水 ($35)呢杯薏米水用咗糖冬瓜代替糖,味道微甜,粒粒薏米一啲都唔硬,感觉好清润,生津解渴🥰🦖美禄恐龙 ($35)呢到既美禄饮法有个特别之处,就系

🍲招牌肉骨茶 (细) ($128) 配油饭 ($15)
呢煲肉骨茶细份就1-2人,大份就3-4人享用
招牌肉骨茶

🥘原味油酥饼 配咖喱汁 ($48)
原味油酥饼 配咖喱汁

🍋自家制薏米水 ($35)

🦖美禄恐龙 ($35)
呢到既美禄饮法有个特别之处,就系饮品顶层会有一个美禄粉小山丘⛰店员表示千祈唔好搅匀黎饮,正确饮法应该系用匙羹先食一啖美禄粉,再慢慢享用😋
呢杯美禄甜度适中,而且唔会出现太水既味道,就算饮到最后啲冰溶晒,都保持到可可既味度,比例不错👍🏻

总结:呢度菜式选择好多,星马泰都有,而且价钱中等、口味亦正宗;另外店员服务体贴,除咗介绍餐牌之外,坐低后亦迅速奉上两杯热水清洗餐具,非常细心,值得一赞🥰
2022-03-25
午餐