【大埔区】【牛欢乐潮州粉面】见到大埔呢间嘢个名「牛欢乐」,首先谂起电影「低俗喜剧」里面嘅名物「牛欢喜」,唔知佢哋有冇卖呢。之后又谂起剧集「赌场风云」里面,由欧阳震华饰演嘅「齐欢畅」喺剧里面嘅细佬「齐欢乐」,饰演嘅演员系黄宗泽,不过原来佢系潮式粉面店嚟。我用 $62 叫咗「时菜牛六宝粗面」,有新鲜牛肺、爽滑草肚、五香牛肠、五香牛腩、惹味牛膀、五香牛孖筋,配个粗面,咁同「腩杂粗」有乜分别?讲到六宝咁巴闭。用 $18 要咗碟「郊外油菜」,我就食生菜嘅,年纪大喇,食碗面都要加碟菜,普普通通啦。跟住用多 $50 叫咗碗「净金牌墨丸王」,有六粒,佢哋话系用「原只墨鱼粒粒墨鱼」整到「鲜甜味美口感爽脆弹牙」,其实又真系好食嘅。嘢饮我就饮 $8 嘅「冻柠茶走甜」,夹埋 $138 埋单走,离开餐厅之后我就开始口渴,喺返屋企𠮶段路饮咗一加仑水。。。(地址:大埔宝乡街47-53号地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #globaleats #tastyfood #

(地址:大埔宝乡街47-53号地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #globaleats #tastyfood #followforfollowback #love #eat #openrice #instagram #xiaohongshu #1am大埔区 #大埔 #牛欢乐潮州粉面 #牛欢乐 #潮州粉面 #时菜牛六宝粗面 #新鲜牛肺 #爽滑草肚 #五香牛肠 #五香牛腩 #惹味牛膀 #五香牛孖筋 #郊外油菜 #生菜 #金牌墨丸王 #冻柠茶走甜 #1am1468 #1ambackup
2024-07-21