2023-07-16 955 浏览
【大埔区】【茶豆冰室】去到太和,个人有啲攰,唔想行太远,就喺火车站附近揾嘢食。我就对饮食冇乜要求嘅,唔太过份嘅话基本上我都会容许啲餐厅蒙混过关。毕竟香港地生意难做,租金奇贵,都好难要求性价比每次都咁高,我好同情饮食业架。因此我写 foodie 嘢嘅时候好多时都写得温和过温和达,而喺选材方面更加唔介意食一啲好平凡嘅餐厅。纵使被人诟病为「茶餐厅 foodie」,但亦有唔少读者讲返我嘅餐厅选择够亲民、够贴地,亦都有效反映出现实情况会系点。铺垫咗咁耐其实都系为咗讲我喺太和街市求其揾间茶记食咗个 $50 嘅「常餐」,希望大家都支持啫。主食几特别,可以拣 1+2 嘅𩠌,我拣咗「鸡扒」加「五香肉丁」同「煎蛋」配「米粉」,味道正常,茶餐厅系咁上下水准。不过佢个配菜冇奄烈,得件「厚多士」,正正常常。饮品方面,最近公司加咗我人工,所以我有勇气加 $3 饮「冻杏仁奶露」,略嫌有啲淡口。埋单价 $53,都冇咩好讲,不过晚市佢哋都多人食客饭小菜之类,睇嚟系唔差嘅。。。(地址:大埔太和路12号太和广场地下太和市场T-TW01号舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodieth

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #foodies #globaleats #followforfollowback #love #eat #1am大埔区 #大埔 #太和 #茶豆冰室 #茶餐厅 #常餐 #鸡扒 #五香肉丁 #煎蛋 #米粉 #厚多士 #杏仁奶露 #1am1078 #1ambackup