2023-05-05 680 浏览
【大埔区】【华立茶餐厅】又走入嚟大埔,今次我想讲一间我食过好多次嘅老牌茶餐厅。好耐之前坐同事车都入过嚟食宵夜,当时求其叼咗碗面就算,而且冇影到相,求求其塞饱个肚就算,都冇真系好认真咁食吓。今次要喇,我觉得要做呢样嘢。首先𠮶次系同另一个同事嚟食下午茶,系呀,我冇朋友,成日都系痴住啲同事 R 饭脚,同事尊重我老人家都冇乜所谓。一人队咗一只「菠萝油」,热辣辣又几好食。佢饮「冻柠茶」,我饮「冻鲜奶」,夹埋 $66,我感觉唔错。之后𠮶次自己去,但食咗更多嘢,首先整碗「原汁牛腩捞面」配「冻柠茶」,牛腩都几多,但味道都一般,$50 正常价。叼多碗净「四宝」,有云呑、墨丸、鱼皮饺、鱼蛋,都唔算差嘅,正常水准,$40 都唔算贵嘅又。我去多次畀多个机会佢,又系单拖,今次适逢下昼有下午茶「炸鸡髀薯条」,最受呢度读者欢迎嘅其中一样茶记食物,可惜呢度水准麻麻,加杯「冻柠茶」走甜收 $42 唔算劲抵。不过我唔想令大家失望,继续叫嘢食先。我知有啲读者好想睇西多,就嚟个 $25 嘅「法兰西多士」,有花生酱之余仲有旧式糖浆,好食!我得到嘅结论系佢呢度啲包几好食,叫埋「牛油皮蛋挞」同「酥皮蛋挞」嚟食,各 $6,两者都唔差

我知有啲读者好想睇西多,就嚟个 $25 嘅「法兰西多士」,有花生酱之余仲有旧式糖浆,好食!我得到嘅结论系佢呢度啲包几好食,叫埋「牛油皮蛋挞」同「酥皮蛋挞」嚟食,各 $6,两者都唔差,不过我个人偏向食牛油皮咁解,系咁多。。。

(地址:大埔宝乡街48号地下)

#1amfoodie #foodie #thatfoodiething #food #globaleats #followforfollowback #love #1am大埔区 #大埔 #大埔墟 #华立茶餐厅 #华立粥面茶餐厅 #茶餐厅 #菠萝油 #冻柠茶 #冻鲜奶 #原汁牛腩捞面 #四宝 #云呑 #墨丸 #鱼皮饺 #鱼蛋 #炸鸡髀薯条 #法兰西多士 #西多士 #牛油皮蛋挞 #蛋挞 #酥皮蛋挞 #1am0734 #1ambackup