2024-02-19
去川龙饮茶🍵,系一个宁静乡村中的点心体验🥟。_端记茶楼位于大帽山山脚下嘅川龙村🏔️,开业50几年,分两层,据说楼上用嘅系大帽山嘅山泉水🏞️_放假比较多人,一定要都搭枱。特别嘅系,依度所有工序包括拎碗筷🥣🥢、茶壶🫖、茶叶🌱、点心、甚至冲茶都要自己处理,茶嘅浓度可以自己调配,钟意饮浓茶嘅人就啱晒。埋单就好似寿司郎咁数碟仔🍽️,所以我埋单之前都唔知几多钱💰_至于点心🥟方面就要睇大家饮茶既时间⏰,出炉既时间好不定时,好多时要排住队拎,例如茶裸就足足排左20分钟🫠。我11点半去到,虾饺烧卖个啲都冇晒。但正值新年时段,厨房会有贺年菜式包括发菜猪手,寓意横财就手🤑_点心味道唔系好精致,食得出都几新鲜,系手作。有幸见到阿姐系度包茶粿。我觉得最值得食就系端记最出名而又最简单、自然的菜式 -鲜灼西洋菜🌿,就咁煮加啲豉油已经好甜,而且好嫩同冇渣。而糯米鸡🐔都唔错,入面有虾米,不过馅系鸡翼,老人家要小心有骨👀。其实糯米鸡唔应该有骨,会破坏口感。_最后埋单两个人三百蚊💰虽然系豪食,价钱都偏贵。_端记更多系一种系山上饮茶的风味🫖,饮完茶上大帽山行麦理浩径🏕️,系香港甚至系全球都只系川龙独有🇭🇰_系幽静嘅山腰上饮一餐茶,食
_
端记茶楼位于大帽山山脚下嘅川龙村🏔️,开业50几年,分两层,据说楼上用嘅系大帽山嘅山泉水🏞️ _
放假比较多人,一定要都搭枱。特别嘅系,依度所有工序包括拎碗筷🥣🥢、茶壶🫖、茶叶🌱、点心、甚至冲茶都要自己处理,茶嘅浓度可以自己调配,钟意饮浓茶嘅人就啱晒。埋单就好似寿司郎咁数碟仔🍽️,所以我埋单之前都唔知几多钱💰 _
至于点心🥟方面就要睇大家饮茶既时间⏰,出炉既时间好不定时,好多时要排住队拎,例如茶裸就足足排左20分钟🫠。我11点半去到,虾饺烧卖个啲都冇晒。但正值新年时段,厨房会有贺年菜式包括发菜猪手,寓意横财就手🤑 _
_
最后埋单两个人三百蚊💰虽然系豪食,价钱都偏贵。
_
系幽静嘅山腰上饮一餐茶,食咩都觉得特别好食😌!
题外话/补充资料:
端记茶楼
📍地点:荃湾荃锦公路川龙村57-58号地舖
🕰️营业时间
星期二至日:上午06:00-下午14:00
豆腐花只限星期六、日供应