2023-04-07
因为我当天跟朋友约好一齐食晚餐,结果我早到咗少少,因为佢由入座起开始计用餐时间,咁我决定系门口等埋我朋友先,等嘅期间梗系要睇吓四周环境怎样咁可能系因为我去嘅时间比较早,所以当时餐厅并没有太多人,但整体布置真系好似去韩国旅行会见到那种路边档,不过当然呢度就大啲同舒服啲宫廷炖牛肋骨锅(2-3人份) $288推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟因为天气冻冻地,咁就想食啲热辣辣嘅嘢,平时成日都食部队,食到有啲厌,所以今次就拣咗一个平时比较少食嘅牛肋骨锅;份量都唔少,大约数一数都有五六嚿牛肋骨,而且每一嚿都大大嚿肉,因为煮到好淋好入味,基本上唔需要点用力就已经可以做到骨肉分离,而且食落好淋,唔会痴牙味道方面,比较偏甜少少,朋友就话冇系韩国当地咁重口味,算系符合香港人口味,我就觉得都唔错,不单止牛肋骨煮到好入味,其他配料(冬菇,萝卜这些)一样煮到好淋好入味,绝对唔会系马虎了事甜薯芝士条 $58 推荐指数🗯️:🌟🌟🌟炸到刚刚好,唔会有㶶边,食落外脆内软,味道方面就正正常常,甜薯份量都唔少,食落唔会一口粉,不过芝士就比较少,而且唔算好拉丝,应该都系急冻嘅即食食品,价钱略嫌有啲小贵韩式酱牛肉紫菜饭卷 $98 推荐指
宫廷炖牛肋骨锅(2-3人份) $288
甜薯芝士条 $58 推荐指数🗯️:🌟🌟🌟
韩式酱牛肉紫菜饭卷 $98
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟
本人首先声明,我系一个紫菜饭卷嘅爱好者,基本上每一次食韩国嘢我都一定会点紫菜饭卷!不过依间嘅份量唔算好多,但系因为大嚿,所以一啖食落去都好有满足感,而且入面卷住青瓜、腌萝卜这些爽身脆口嘅食材,可以减轻食完牛肋骨锅嘅甜腻
肉桂鲜奶咖啡蜂巢特饮 $88
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟
首先佢嘅卖相已经好吸引,两只玻璃杯分别各有一枝叉叉住一嚿蜂巢,就算净系用嚟打卡已经足够,而且佢唔系剩系得个样,味道方面都唔错架;咁本身肉桂咖啡味唔算好出,饮落奶味比较特出,而且都系滑身,唔会系用粉冲出嚟,不过配上蜂巢会再甜少少,但唔会好甜,就算唔钟意甜嘢嘅朋友都觉得OK,而且份量好多,就算3个人分享也好足够
虽然有限用餐时间,不过基本上都够时间,就算我同朋友一直打卡都唔会话食得好赶;食物质素都唔错,几适合女生聚会
以上均是我个人观感,每个人嘅口味各有不同,所以末必同每个人嘅用餐感觉一样,如有不同,敬请见谅。