2024-02-27
平时食寿喜烧价钱都唔平,不过最近我发现咗呢间不但是高质仲要超抵食嘅寿喜烧‼️店舖位置唔算好大,但都唔会坐得太逼夹,而且职员会先帮你用脂肪搽均锅面,然后再落洋葱,令洋葱嘅香味散发出嚟,再加上寿喜烧酱汁,咁就可以开始慢慢烧肉嚟食,记得一次唔好落得太多肉和汁SRF美国和牛封门柳 $288推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟会包一份野菜拼盘(分别有娃娃菜、白菜仔、冬菇、金菇、红萝卜南瓜、豆腐和日本葛丝)日本鸡蛋一只(俾你蘸嚟食)135g美国和牛封门柳(望到啲雪花已经觉得好吸引🤤)只要两边煎香基本上就已经食得,封门柳食落肉味好浓,冇雪味,质感都偏软淋,而寿喜烧酱汁味道甜甜哋, 唔算太浓(如果觉得味道太浓的话可以加旁边嘅清汤调味)蘸埋蛋浆一齐食,简直一绝!当食晒牛肉之后,就可以加晒所有寿喜烧酱汁同埋汤去煮啲蔬菜,等蔬菜煮到软淋就可以食;日本葛丝一定一定要等到最后先食,因为咁先可以吸晒之前所有食材嘅鲜味🤩(追加)美国安格斯(板腱)100g $88推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟因为净系得一款肉,好似就唔系太够喉,所以就额外再追加多一款牛肉,食落同封门柳嘅感觉好唔同,相对上冇咁重油脂,所以食完都唔会觉得太油腻,不过都一样咁好食
SRF美国和牛封门柳 $288
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟
(追加)美国安格斯(板腱)100g
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟
因为净系得一款肉,好似就唔系太够喉,所以就额外再追加多一款牛肉,食落同封门柳嘅感觉好唔同,相对上冇咁重油脂,所以食完都唔会觉得太油腻,不过都一样咁好食🤤
吉列西班牙猪扒赤面 $98
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟
因为担心净系食寿喜烧会唔够饱所以叫多咗一个赤面(不过这个担心系多余,因为净系食寿喜烧其实都已经好饱🙈)选了传统赤面汤,所以食落偏淡,反而可以中和左寿喜烧嘅油腻感
而吉列西班牙猪扒虽然咁厚身,但食落一啲都唔干,反而仲好软淋,再配上中间嘅芝士🤩🤩真系忍唔住口
✨整体来讲,超高性价比的寿喜烧,牛肉质素好好,而且解冻做得好好,唔会有雪味,份量也刚好,食完唔会觉得太饱或者太少
以上均是我个人观感,每个人嘅口味各有不同,所以末必同每个人嘅用餐感觉一样,如有不同,敬请见谅。