獅房菜

Lion Rock
餐厅: 獅房菜
资讯:

庆祝我哋拍拖8周年,喺Openrice度睇完一大轮,决定去食呢间中菜厨师发办。其实我一直觉得好多高质中菜好精致,唔止系摆盘,而系煮嘅时候已经系功夫菜,厨师发办又好,N道菜又好,中菜绝对够格。今次呢餐亦都冇令我失望,9道菜,仲做紧买一送一限时优惠($1088),非常惊喜。第一道︰头盘,藤椒墨鱼、象拔蚌、梅酒赤贝啫喱(5/5分)一上菜就「仙气飘飘」,现场效果好靓,但影相有难度。海鲜口感Q弹,酱料配搭适中,几开胃,令人期待下一道菜,唯一系啫喱食落比较似甜品,觉得有啲格格不入。第二道︰龙虾蟹油炒蛋(5/5分)用料足,龙虾鲜甜弹牙,金黄嘅蛋口感浓稠有蟹油香,加上面头嘅脆脆,入口层次更丰富。第三道︰酸菜松茸鲷鱼汤包(5/5分)酸菜汤胡椒味辣得嚟唔会太刺激,松茸据介绍系煎过,以增加汤水香味,但食落作用不大,但整体配搭都系好嘅,个汤包馅料充足,剁碎咗嘅各式馅料,每一啖都好满足。第四道(原菜单)︰A5仙台牛(5/5分)老公二话不说就摷乱咗,其实本身摆盘系靓啲嘅。由于我唔食牛,呢碟我冇食度,据介绍系红酒烹煮,老公表示好食。点好食法呢,佢只系重复好食……第四道(转换后的菜品)︰黑毛猪叉烧(5/5分)同餐厅讲

第一道︰头盘,藤椒墨鱼、象拔蚌、梅酒赤贝啫喱(5/5分)
墨鱼、象拔蚌、梅酒赤贝啫喱
一上菜就「仙气飘飘」,现场效果好靓,但影相有难度。

第二道︰龙虾蟹油炒蛋(5/5分)
龙虾蟹油炒蛋

第三道︰酸菜松茸鲷鱼汤包(5/5分)
酸菜松茸鲷鱼灌汤包

第四道(原菜单)︰A5仙台牛(5/5分)
A5仙台牛

第四道(转换后的菜品)︰黑毛猪叉烧(5/5分)
黑毛猪叉烧

同餐厅讲咗我唔食牛,佢哋好贴心地为我转咗做猪。呢个叉烧厚而不柴,肥肉部分入口即化,肥而不腻,我呢啲平时拒绝肥肉嘅人都肯食。左边黄色嘅酱系芥末酱,似平时烧味配搭,右边系柚子芥辣酱,入口清新,配肉更加平衡,我更为钟意,但偏好传统口味嘅老公认为芥末酱好食啲。

第五道︰鹌鹑松.琵琶烤猪(5/5分)
鹌鹑松.琵琶烤猪
曾经有厨师同我讲过,鹌鹑松都系比轻经典嘅菜色,将鹌鹑买返嚟剁碎去煮,配上唔同爽脆蔬菜同杂菇,面头烤到好脆嘅猪再加少许黑鱼子,再加埋下低嘅脆片,成个菜口感丰富,味道咸鲜。

第六道︰金不换杂菇龙趸扣(5/5分)
金不换杂菇龙趸扣

蒸笼底下个座有个发然包即时蒸煮加热,令金不换嘅味道可以逼出嚟,加埋呢啲炒过嘅杂菇嘅香味,闻落已非常吸引。龙趸扣亦即系龙趸胃,非常弹牙有咬口,但一啲都唔韧,味道亦炆煮得好好,系一道浓味嘅菜。

第七道︰大啡菇松露(4/5分)
松露大啡菇

食到嚟呢度已有啲饱,相比之下大啡菇松露好平常,其实都好食嘅,热辣辣加上杂菌嘅香味,所以即使平常,都系会食晒。食到嚟呢道菜,发现餐厅好钟意煮菇,我老公都话觉得似菇宴。

第八道︰鲍鱼冷乌冬(5/5分)
鲍鱼冷乌冬

其实我唔钟意渍莲藕,喺呢道菜入面都觉得有少少多余。饱鱼三片咁堆叠,面头嘅咸菜有少少抢去成碟嘅味,令到味道较淡嘅鲣鱼汤汁失色,对比下会觉得乌冬味道较淡。不过如果自己食嘅时候做好分配,其实都仲系会觉得几好味嘅,同埋鲍鱼都煮得啱啱好,而稻庭乌冬一向系质素保证。

第九道︰燕窝哈密瓜奶冻(3/5分)
燕窝哈密瓜奶冻
张纸都系糖纸可以食,但味道就当然冇特别。食到呢度其实觉得超饱,仲要食奶冻真系太多了,宁愿佢畀两片哈密瓜我感觉仲清爽。同埋因为奶冻中有哈密瓜茸,口感唔顺滑,失去咗奶冻嘅一大特色。所以呢道就较低分啦。

整体嚟讲,每道菜都好食嘅,但我觉得餐厅可以再谂下菜品之间嘅味道配搭,因为头盘之后、乌冬之前咁多道菜都系浓味,食食下会有啲味觉疲劳,最后个奶冻亦感觉好厚,唔系一个完美嘅句号吖。
不过喺日式厨师发办大行其道,而好多其实都冇乜特别下,我强烈推荐大家试下狮房菜呢个中式厨师发办,欣赏下用心制作嘅美食。

餐厅环境都几好,空间感十足,枱唔算多,要食最好都系Book位啦。
吧枱,有时煮嘢会有少少油烟味。

靠窗位置都唔错。成个餐食咗2个钟后餐厅开始少人,我先好意思拎手机影环境。

望门口嘅位。

餐牌供大家参考。
2022-06-14
墨鱼、象拔蚌、梅酒赤贝啫喱