2019-06-01 264 浏览
今次我同陶去左一风堂食新款拉面,舖头系希慎14楼好易揾,喺铜锣湾返工嘅你又多一种选择啦!/1️⃣#浓厚煮干系拉面🍜💰HK$82一开始谂左好耐咩系煮干系拉面,原来煮干喺日本的意思系用大量的鱼熬煮而成的汤头。唔怪得食之前已经闻到浓郁嘅鱼干香味,加上豚骨汤,制成浓稠的精华汤底,所以每一啖都充满鱼香鲜味🍲🍖啲叉烧就一贯水准,因为一风堂所有叉烧都系慢煮而成,肉质较嫩又入味!2️⃣#山葵酱油拉面🍜💰HK $78呢款系铜锣湾限定,汤底系用清鸡汤熬制,所以质地比较稀,但一样够鲜味,wasabi 味唔太出,所以唔会好「哽」。我钟意佢啲面有口感又唔会太硬,加埋影相时间啱啱好🥰呢款配料系鸡肉,白白滑滑,无肥膏又低脂,仲有条菜,啱哂减肥人士!
1️⃣#浓厚煮干系拉面🍜
💰HK$82