疫情终于回稳,孝子食评又可以回归啦,返嚟写嘅第一篇,当然要写最近嘅母亲节。母亲节book枱相对困难,终于拣咗呢间叫G Place嘅私房菜,虽然呢间餐厅对上一篇食评已经成一年前,但见佢一个劣评都冇,感觉都可以一试。更重要嘅,系个环境适合娘亲打卡。先上环境。(冇错,食咗环境先)打卡位。点解净系畀娘亲出镜呢?因为我只想捧佢做网红。咁点解呢张又冇呢,因为表情失咗手XD 间餐厅唔大,得3张枱,如果6人以上早啲Book,应该就可以坐呢个角落。当晚因为有另一枱客,所以费事周围影,而呢个位我都已经好满意。需要一提嘅系,间餐厅系极为偏僻嘅,但餐厅负责人喺你订枱时会发个短片教你点行过去,所以其实都唔难揾嘅,地铁站行过去, 10分钟应该到。个负责人亦会同大家确认当晚食咩。上菜单。作为食量正常嘅女仔,感觉6道菜会唔够食,因为每一碟都好精致,但如果你饭后仲要切蛋糕,其实都ok。 终于到上菜嘞。第一道︰厨师精选小食系牛蒡酱油渍配24个月风干火腿,呢度系3个人份量。两样都系咸嘅嘢,感觉如果另一样换返清爽啲嘅嘢,好似会合理啲。第二道︰头盘1系澳洲红菜头他他配希腊乳酪,捞埋一齐几好食,但我对红菜头一般麻麻,所以唔会高分
更重要嘅,系个环境适合娘亲打卡。
先上环境。(冇错,食咗环境先)
打卡位。
点解净系畀娘亲出镜呢?因为我只想捧佢做网红。
咁点解呢张又冇呢,因为表情失咗手XD

个负责人亦会同大家确认当晚食咩。
上菜单。

终于到上菜嘞。
牛蒡酱油渍配24个月风干火腿
澳洲红菜头他他配希腊乳酪
第二道︰头盘1系澳洲红菜头他他配希腊乳酪,捞埋一齐几好食,但我对红菜头一般麻麻,所以唔会高分,但切得都好工整嘅。

龙虾汁蒸蛋配北海道带子
第三道︰头盘2系龙虾汁蒸蛋配北海道带子,味道系好嘅,但蛋蒸得老咗少少,入面系蜂窝结构,唔系好光滑嘅蛋,自然有少少影响口感,但整体都系好食。

南瓜汤
第四道︰南瓜汤,好creamy好好饮
深海鱼清汤
第四道另一个选择︰深海鱼清汤,屋企人饮话好清甜

火炙西班牙红虾配薯蓉
第五道︰火炙西班牙红虾配薯蓉,味道唔错,虾嘅糕同汁可以倒落薯蓉度食,急冻虾嘅肉质都算煮得唔错,但点解会得3分呢?因为佢冇挑虾肠,我觉得精致嘅西餐唔挑虾肠系唔合格嘅。

松叶蟹膏蟹肉米型意粉
第六道︰松叶蟹膏蟹肉米型意粉,睇落似意大利饭,其实系意粉,烟烟韧韧有口感,味道都好好。

法式鸡肉卷配西兰花蚬肉汁
第七道︰法式鸡肉卷配西兰花蚬肉汁,我点咗呢款主菜,鸡肉口感好好,入面仲酿咗少少猪肉,口感更丰富,味道咸咗啲啲。
炖𩽾康鱼配苦白菜芥末汁
第七道选择2︰炖𩽾康鱼配苦白菜芥末汁,父母点咗呢款,话鱼好好食,但娘亲觉得个汁系真系有啲苦。
烩牛面肉配红酒汁
第七道选择3︰烩牛面肉配红酒汁。我哥佢哋点咗呢款,影相角度已尽力……味道几好嘅,但佢哋都系话咸咗少少。

第八道甜品系士多啤梨果酱鲜奶布丁,唔记得影(不过都冇乜特别)。

整体嚟讲,成餐饭体验系唔错嘅,系庆祝特别日子嘅好选择,相信带人去食,对方都会好惊奇你竟然揾到呢个地方。
上菜系根据大家食饭速度嘅,我哋8点零开始食,食到近10点,娘亲系好满意嘅。
唯一冇咁好嘅系餐厅会有少少油烟味,其实我自己系唔觉,但我屋企人有闻到。
我谂我自己都会再去。
2022-05-07
庆祝纪念