【小城大厨🧑🏻‍🍳|观塘亲民中菜之选😋】观塘日与夜往往有著几唔同嘅感觉,日头大家都匆匆忙忙为事业拼搏,到咗晚上气氛比较轻松,好想开怀放尽咁食个晚餐。今次我同朋友嚟到「小城大厨」贺一贺佢事业又发展多一步,呢间嘅任食火锅好抵食,不过今晚想食轻松小菜!食咗咩?🥢黑醋木耳和潮洲花生作为前菜,佢哋都比预期中大碟,黑木耳酸酸微辣,开胃醒神。花生爽口惹味,具追吃性,一不留神就会一粒接一粒狂食。..🥢冰镇脆皮咕噜肉12月都仲穿紧短袖衫,冬日继续挑战冰镇咕噜肉!冰镇咕噜肉顾名思义,以碎冰垫底,再放上咕噜肉、菠萝蓝莓椰果,比啲耐性让咕噜肉被冰雪冻就有脆皮口感效果,外脆内软酸酸甜甜,系几得意㖞!..🥢豉椒炒蚬心血来潮经典小菜,够晒惹味,每粒蚬都有蚬肉,蚬肉仲几肥美保留住鲜味。..🥢蜜椒薯仔安格斯牛柳粒薯仔先炸后用蜜糖封身,蜜味浓之余仲有份香脆口感,薯仔好香,出奇地与三色椒和安格斯牛柳粒夹到,安格斯牛柳出名牛味香浓高质,完全无失望。..🥢瑶柱扒豆苗用烛台碟保持豆苗温度,豆苗当时得令是合时嘅蔬菜,冬天食特别好味,再盖上厚厚一层瑶柱金菇丝,暖暖香甜咁,好窝心呢!两个人战斗力有限,边倾边食总算完成使命!下次想嚟打边
【小城大厨🧑🏻‍🍳|观塘亲民中菜之选😋】

食咗咩?

🥢黑醋木耳和潮洲花生

🥢冰镇脆皮咕噜肉

🥢豉椒炒蚬

🥢蜜椒薯仔安格斯牛柳粒

🥢瑶柱扒豆苗

两个人战斗力有限,边倾边食总算完成使命!下次想嚟打边炉啊!唔知老板娘会唔会奉陪!

🧑🏻‍🍳小城大厨 (观塘)
📍观塘成业街19-21号成业工业大厦地下3号

#观塘美食 #小城大厨 #好食 #豆苗好味