系尖沙咀附近返学经过见到小肥牛推出左新既火锅套餐, 今晚我就约埋三个同学前去一试, 打下边炉可以慢慢闲聊一番! 平日8点左右, 店内都坐满8成, 幸好唔洗等位可以直入。呢度除左可以散叫打边炉外, 就有呢个火锅套餐:【鲍李鼎级满粥】HK$198/位 (两位起)每位可享: 黑翡翠鲍鱼1/4只、斑片2片、虾2只、蟹半只、沙白5粒、时令贝壳5粒, 同埋健康粥汤底, 火锅配料仲可以自选六款汤底黎之前, 先黎两款前菜, 同埋酱油比我地先行混酱 (星期一至四前菜同酱油费用全免)呢个粥底火锅先会比粥水做汤底我地打边炉, 而粥胆就会等我地食哂所有火锅食材先会送上先黎一个最吸引既主菜: 海鲜并盘我地四人共享一个套餐, 所以海鲜都会完整上台, 更显丰富食材依照MENU上既提示, 每款海鲜都有唔同既烹调时间, 只要依足指示, 就轻易食到美味海鲜 黑翡翠鲍鱼原只奉上, 鲍鱼超级大只, 而且厚实花蟹未落锅前, 仲见到只蟹脚轻轻地抓, 非常新鲜至于斑片煮熟后, 肉质鲜甜, 鱼皮位置略带咬口海虾都很新鲜, 剥壳后海虾肉质唔系煤林林果种, 入口更为爽蚬肉没有沙最令人期待既系黑翡翠鲍鱼, 果然冇令我失望!!肉质烟韧, 很
呢度除左可以散叫打边炉外, 就有呢个火锅套餐:
【鲍李鼎级满粥】HK$198/位 (两位起)

先黎一个最吸引既主菜: 海鲜并盘

黑翡翠鲍鱼原只奉上, 鲍鱼超级大只, 而且厚实
花蟹未落锅前, 仲见到只蟹脚轻轻地抓, 非常新鲜
至于斑片煮熟后, 肉质鲜甜, 鱼皮位置略带咬口

海虾都很新鲜, 剥壳后海虾肉质唔系煤林林果种, 入口更为爽
蚬肉没有沙

最令人期待既系黑翡翠鲍鱼, 果然冇令我失望!!肉质烟韧, 很爽口厚实, 鲜味无比!!
所有海鲜都很新鲜, 没有一点腥, 不错!

至于先选既6款火锅配料, 我地就拣左黑毛猪梅头肉、墨鱼丸、鲜牛丸、贡丸、响铃同埋鸡件
黑毛猪梅头肉 - 色泽鲜红, 很新鲜, 而且有点厚度, 所以不失口感
食粥底配呢个鸡件, 成为鸡粥, 正!!!.
即炸响铃 - 落锅后3秒即起, 依然食到中心位既脆
墨鱼丸、鲜牛丸 - 很弹牙, 鲜甜味突出
贡丸 - 呢款就冇咩特别
享受完火锅之后, 店员就会奉上粥胆同送粥既配料
将粥胆倒入火锅中滚一分钟左右就食得!
栗米很甜, 送粥都系一流之选
呢个粥底火锅味道超级鲜甜, 果然系全晚味道既精华所在~ 虽然米饭粒比较少, 不过鲜甜味抢返唔少分数! 份量亦都唔少, 每人都有两个饭碗左右~

食完之后都觉得好饱肚, 唔错~~~
2017-03-28