今日去咗尖沙咀一间叫「南대门BBQ 」嘅餐厅食晚餐,餐厅嘅职员大多数系讲英文或韩文嘅姨姨,佢哋都会好热情亲切咁介绍有乜好食。餐厅环境宽敞,有好多张卡位同圆枱,适合一大班人聚餐。每张枱上面都有一个乌龟形状嘅烧烤板,传热速度好快,放上去嘅肉类好快就烧得好香,而且店员得闲就会行过嚟帮手烧,非常好客。餐厅亦都会提供无限添加嘅韩式餐前小菜,包括辣泡菜、麻油芽菜、腌萝卜丝、凉拌生菜等等,钟意食辣嘅朋友就唔好错过啦!🍊牛肉拼盘食韩国烧肉一定要嗌韩牛,牛肉拼盘有肉眼、牛肋骨肉、肩胛肉同板腱肉,既有薄切,又有厚切,可以食到唔同嘅口感。而且全部都无预先腌过,食得出牛肉嘅原味,另外可以配合韩式辣酱、烧汁、蒜头或餐前小菜一齐食,有另一番风味。拼盘配有一个用石碢上嘅韩式汤,可以拣泡菜汤或大酱汤,我哋拣咗唔辣嘅大酱汤,唱菜嘅时候热辣辣,有浓郁嘅面豉味道,配料有大葱、洋葱、豆腐同蚬肉。🍊猪五花肉一碟有三块五花肉,每一块1嘅猪肉、脂肪层同猪皮都层次分明,猪皮口感烟靭,猪肉质地结实。烧熟之后再用铰剪切件,然后配上韩式辣酱、蒜头、青椒同生菜一齐食,蔬菜中和咗猪肉嘅油腻感,韩式酱汁同配料令猪肉更惹味。📍尖沙咀金巴利道65-

🍊牛肉拼盘

🍊猪五花肉