今日去咗尖沙咀一间叫「烧肉801 」嘅日式烧肉店食晚餐,餐厅入边座位宽敞,每一台都有一个独立嘅油烟设备,令到烧肉店嘅环境唔会太大烟油味。我哋嗌咗个叫「志盛Kokorozashi」嘅二人套餐,包括四份牛肉、一份豚肉、一份鸡肉,另外可以加$25选购一份白发、味噌汤同泡菜,或加$38选购一份冷面加泡菜。🍊盐味牛舌薄切牛舌口感爽口,薄片容易烧熟,配上烧汁一齐烧好入味🍊黑毛和牛小排 & 黑毛和牛上肩肉呢两款和牛都系油脂分布平均,入口即溶,肉质肥美,咬落去非常软滑,食完一片口腔仍然充满和牛嘅香味🍊极上厚切牛胸腹柳牛胸腹柳系话条好长嘅牛柳,烧到半成熟嘅时候就可以用较剪将佢剪开一件件再烧,比较容易烧得熟同烧得香口,食落肉质偏厚实,肉味浓郁🍊葱盐味鸡腿肉鸡腿肉嘅肉质嫩滑,切到细细件好易烧,葱盐嘅味道唔算好重,整得几入味,配上烧汁食更惹味🍊黑毛豚无骨小排豚肉嘅肥肉同瘦肉相间,油脂烧热咗之后好重油香味,食落去充满邪恶感同幸福感🍊冷面冷面嘅口感弹牙,配上微酸嘅香醋同腌青瓜做配料,又酸又凉嘅感觉非常开胃,酸味可以中和烧肉嘅肥腻感📍尖沙咀加连威老道14号地舖位置就脚:🍊🍊🍊🍊🍊餐厅环境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊

🍊盐味牛舌
薄切牛舌口感爽口,薄片容易烧熟,配上烧汁一齐烧好入味

🍊黑毛和牛小排 & 黑毛和牛上肩肉

🍊极上厚切牛胸腹柳