2023-05-04
【屯门区】【PEPPER LUNCH】首先祝大家圣诞快乐,虽然都唔系第一次同大家过圣诞,不过今年系有唔同嘅,就系我终于可以喺单身嘅情况之下,喺圣诞节假期嘅期间同啲妙龄少女见面。朋友就话有啲想食 PEPPER LUNCH,我作为一个对女性忠心耿耿嘅一只舔狗,固然系要谂尽办法讨好同逢迎。话虽如此,自己都其实对呢间嘢有啲兴趣,唔系本身反感而因为要迎合女性先委曲求存。不嬲都觉得呢间啲铁板肉饭几正,个人最中意佢啲黑椒,所以餐厅名有 PEPPER 呢个字系有佢嘅道理。谂唔到食乜之际,见到圣诞餐,就叫个嚟食吓啦。所谓嘅圣诞餐,诚然个正名系「美国薄切肉眼牛扒二人套餐」,因为佢只系得宣传单张写系圣诞餐,然后净讲食物嘅话个餐其实系完全冇圣诞成份喺里面嘅,都系由两份平时都叫得到嘅主食所组成,合埋一齐个价钱平咗,咁就叫圣诞餐喇㖞。唔紧要嘅,我就醉翁之意不在酒,作为小毒毒,有女陪食已经谢天谢地谢天华。个餐有两份嘢食,一份系「珍宝黑椒牛肉拼鸡肉饭」,而另一份系「美国薄切肉眼牛扒配饭」,当时我同佢两个都系处于一个有啲饱足嘅状态,所以后者系走饭嘅。前者系一款佢哋嘅 signature 嘢,如果大家之前系有食过 PEP
前者系一款佢哋嘅 signature 嘢,如果大家之前系有食过 PEPPER LUNCH 呢间嘢,应该都好大机会涉猎过,我就唔多讲喇。其实后者都只系啲肉唔同咗,其他嘢都系一样。而个美国薄切肉眼牛扒讲明系薄切,都唔会有咩好大突破,只系啲牛味足咗。
个套餐包两个特色小食,有五样嘢拣,不过两个都要晒「蜜糖粟米」算,反正质素都系咁。而𠮶两杯精选饮品我哋拣咗「利宾纳」,系 200 毫升纸包装𠮶只,略嫌唔够喉。而每份主食都加咗「鸡蛋及芝士」,每份 $10,我觉得都系要加嘅。
总括而言,呢餐面值 $200 都唔算贵,如果系用圣诞餐嘅标准嚟讲。就好似我呢种「度缩自私怪」,可以约到异性已经系一个好大嘅奖赏,餐饭嘅价钱系另一件事。不过由于唔想冷落女伴,所以我一时忘记咗影个门面,不过佢唔难揾嘅,放心。。。
(地址:新界屯门屯盛街1号屯门市广场一期2楼2253A-2256A美食广场8号档)
#1amfoodie #hkig #foodiehkgirl #hk #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodblogger #foodiehk #topcitybiteshk #hkeat #hkfoodstagram #foodiesofinstagram #foodgasm #instagood #love #hkigfood #hkfoodlove #hkfoodblog #hkrestaurant #foodieman #香港 #香港吃货 #吃货 #食物 #小食 #1am屯门区 #pepperlunch #FoodMaze #美食广场 #foodcourt #屯门市广场一期 #屯门市广场 #美国薄切肉眼牛扒二人套餐 #珍宝黑椒牛肉拼鸡肉饭 #美国薄切肉眼牛扒配饭 #merrychristmas