2024-08-06
将军澳海边之前都嚟过几次,今次同朋友向康城缓跑径散步,喺比较入嘅地方遇到呢间台湾菜餐厅。店名系「恋上台式料理」,一如其他海傍店,有TKO河景,有室外开放式pet friendly 座位。店内环境宽敞舒适,还有花花草草打卡墙。整体感觉都好chill,好舒适。食物方面,先叫两个台湾面主食,都系附前菜(有花生、青瓜、木耳)。特式手工饺面手工饺皮薄馅多,肉嫩多汁,肉馅蔬菜比例恰到好处。台湾面柔靭,有口感,配上轻微药材味汤头,确是有一番台湾风味。台式蚵仔面蚵仔无沙干净,有鲜味,加上分量充足,满满台湾夜市嘅感觉,值得推介。另外点左小菜/肉食:恋上三杯鸡三杯鸡铁锅上菜有风味,香料有洋葱同九层塔,香气扑鼻,味道甜中带咸,配饭/配面都好合适。法式煎焗咸猪手煎焗嘅烹调手法冇煎炸咁热气,外皮煎香而仍富弹性,分量唔细,系比较大只嘅猪手,够满足2-3人食量,抵食之选。饮品方面,点了鸭屎香香水柠檬茶、百香果爆柠,香味满满,加上价钱亲民,非常唔错。
特式手工饺面
台式蚵仔面