🥃微醺,即是微醉,有点飘飘然的感觉。鲁迅 《三闲集·怎么写》:“寂静浓到如酒,令人微醺“🥃中环Soho区寻宝差不多系我每个月都会做嘅事,我最钟意都系入啲细细间嘅小酒馆,贪佢够静😊今日晏就见到一间装修一眼就吸引到我嘅,仲要店名够晒有内涵,叫「微醺」🙉🥃午市套餐以呢个区嚟讲价格算亲民,$88起有交易,仲有埋汤,沙律同饮品😎前菜先上用咗紫色陶瓷风味嘅载具,好特别好靓,第一次见😍😍沙律菜好新鲜,烟三文鱼水准以上,而餐包系热辣辣同埋比较软熟👍🏻周打蚬汤十分足料,细细个碗入面有好多蚬,汤够浓郁!饮品分别系冻Latte同Hojicha Yogurt Soda,前者未必需要太多评论,都系中上水准,但后者惊喜十足,本身以为都未必太特别,但入口就知系有酒嘅😆配埋乳酪同焙茶味又真系异常地合拍,满分好饮!问咗店员原来落咗Gin🤓其实佢地系主打将酒融合茶道嘅特色酒馆,店主对茶道同调酒都十分熟识,所以做出唔同嘅fusion鸡尾酒,有机会我都想再试多啲款式😚🥃今次试嘅主菜分别系巴马火腿鲜杂菌意大利饭同烤纽西兰特级肉眼扒。好食就两个都好食㗎喇,但系如果真系要拣嘅话我几钟意佢个意大利饭👍🏻用巴马火腿配意大利饭呢个做法睇

🥃今次试嘅主菜分别系巴马火腿鲜杂菌意大利饭同烤纽西兰特级肉眼扒。好食就两个都好食㗎喇,但系如果真系要拣嘅话我几钟意佢个意大利饭👍🏻用巴马火腿配意大利饭呢个做法睇落好似好简单,但其实唔系度度都有得食,一齐入口时Risotto中和咗火腿嘅咸味,好夹💯意大利饭系比较硬身又好creamy,系我最喜爱嘅质感😎牛扒本身嘅质素十足,油香味强烈~菜则有薯仔同茄子,薯仔做到几外脆内软,同样高质😋