2021-06-02
🚶🏻位置:由深水埗A出口转左行七分钟就到,位置嚟讲唔算好就脚,但入到入个头可以享受一个人烟稀少、安静嘅下午都十分值得。环境:餐厅主要用灰色调,用上木台加返温馨感。入门口右手边系一啲杂志/文学刊物嘅寄卖处,左手边就系menu,一目了然睇晒有咩食。行前多少少就会有啲展览,例如我早两日去到就系Grey Day x Openground, 展示灰色系嘅new balance波鞋,餐厅仲加入咗特别menu 配合呢个展览。除此之外,餐厅都有寄卖黄店小饰物,大家一定要望吓呀(*¯︶¯*)食物:🟠Croissant Set $52店内可以嗌嘅嘢食唔多,咁啱今日嚟到又只系想食少少嘢,就嗌咗呢个set。一个set 包含一个牛角包同一杯 $45或以下嘅饮品。如果你嚟系想有个安静嘅地方睇吓书,又唔想食到咁饱,呢个set真系你首选。落单嘅时候,可以拣加芝麻同唔加,我同朋友两款都嗌咗。我自己觉得加咗黑芝麻嘅闻落多层次啲,唔止有牛角包嘅面包味,仲有烘过嘅黑芝麻味;朋友就中意食原味多啲。Croissant 整得好有层次,见到一层层酥皮,咬落一啲都唔油腻,配埋杯咖啡就好够。⚪️Iced White Latte (跟Set
食物:
🟠Croissant Set $52
⚪️Iced White Latte (跟Set)
平时饮开热嘅,但因为天气太热,最后都系嗌咗杯Iced White Latte. 个人觉得加咗冰遮盖咗咖啡味,咖啡豆香气无咁出,味道亦淡咗不少。下次会嗌返热嘅。ʕ •ᴥ•ʔ
P.S. 去个日系星期二,四点松啲到已经无晒cake;另一次嚟系星期六接近六点钟,就仲有两款cake净。
整体:论舒适度,呢间系满分。张台好大,slashers 同学生都可以系度做嘢,而且无用餐时间,任你坐几耐都得。不过要注意嘅系店内比较安静,如果想揾地方同朋友叙吓旧倾吓计,呢个地方就未必啱你~