前两日同朋友去铜锣湾Fashion Walk附近逛街,食左呢个新加坡米芝莲餐厅,冇谂到几道小菜都相当精致,很有惊喜!📍鲜大虾冬荫功汤🦐 ($89)首先系冬荫功汤,佢有分2人份同4人份,2人份嘅话系一人一碗上,冬荫功嘅汤底偏酸,而后劲带辣,嗜辣嘅朋友都过足辣瘾!🌶 虾都几大只,爽滑弹牙而且有满满嘅虾膏,真系好惹味😝 📍天天海南鸡🐓 ($189)主角出场了!唔止摆盘精致,够哂ig-able,而且无骨嘅海南鸡食落更方便,口感有嚼劲,而且鸡皮亦唔会太厚,相当冇咁油腻,适合想食得健康嘅人!👍🏻 配埋3款酱汁更惹味,而店员亦有介绍另一款嘅海南鸡鸡味会更浓郁,不过因为有骨,所以我地最后都试返天天海南鸡~📍古法肉骨茶 ($159)新加坡风味嘅肉骨茶不像平时嘅马来西亚肉骨茶般带有药材味,而系用蒜头、白胡椒等辛香料提味,排骨亦有浓香嘅肉味,而且内面嘅豆卜索哂汁都几入味,不过汤底略咸,如果唔系一定饮埋个肉骨茶汤😆📍蟹籽蟹肉西兰花🦀🥦 ($109)最后一道菜亦系我地最钟意嘅蟹肉扒西兰花,实物比相更多更丰富!西兰花上面嘅蟹肉超多,捞埋下面嘅赛螃蟹蛋白,上面仲有鱼子,无论系口感、口味都非常好,绝对系个餐饭嘅惊喜位

📍鲜大虾冬荫功汤🦐 ($89)

📍天天海南鸡🐓 ($189)

📍古法肉骨茶 ($159)

📍蟹籽蟹肉西兰花🦀🥦 ($109)
最后一道菜亦系我地最钟意嘅蟹肉扒西兰花,实物比相更多更丰富!西兰花上面嘅蟹肉超多,捞埋下面嘅赛螃蟹蛋白,上面仲有鱼子,无论系口感、口味都非常好,绝对系个餐饭嘅惊喜位!推介大家一定要试呢个!