2020-11-23 434 浏览
越南pho一向比大家嘅感觉都系比较平民同普通,毕竟都系越南当地最地道同价钱较平嘅食物🤭但最近湾仔开咗一间主打高级牛肉嘅越南pho餐厅🥩由装修到食物俾人嘅感觉确实一啲都唔平民🥶🥩Xuan Signature Beef Pho ($158)用安格斯牛肉炮制嘅餐厅星级推荐果然一啲都唔简单🥶Pho入面除咗安格斯肉块外,仲有牛脷同原块牛尾👍🏻牛肉确实系相对新鲜肉味重,最紧要系汤底熬制得好鲜甜,每啖都有满满嘅骨胶原🥩唯独系个面底煮得有啲太稔,缺乏口感😣另外,随面仲会附上油炸鬼同自家制辣椒酱,两样都好高质,油炸鬼索哂汤嘅精华好邪恶🥶🥩Bum Bo Nam Bo ($168)对比signature beef pho,我会觉得呢款会比较出色🤣烤过嘅安格斯牛扒配上黑椒同鱼露,大概五六成熟,肉质鲜嫩,好野味😋捞檬嘅配菜都好丰富,自己特别钟意夹住青木瓜一齐食令到成个感觉好fresh好开胃👍🏻食材同埋品质方便都唔错,但以近乎$200去食一碗pho,平衡返各方面嘅质素,我就觉得有少少overpriced 左🤭不过都推荐大家去试一次嘅🥳

Xuan Signature Beef Pho

Bum Bo Nam Bo

🥩Bum Bo Nam Bo ($168)

Xuan Signature Beef Pho
Bum Bo Nam Bo