2023-11-28
今年有唔少日本米芝莲嘅拉面🍜餐厅嚟香港开分店,拉面嘅口味亦都越嚟越多元化😙 今次试呢一间铜锣湾嘅餐厅,据闻系米芝莲推介,一于呢个《牡蛎🦪盐味拉面🍜》有咩分别啦!餐厅嘅装潢都几新派,配合粉红色嘅墙色同梳化椅,比起一间拉面店,睇落更似一间酒bar。午市时间唔算多人,唔需要食得太匆忙。午市嘅餐牌仲有套餐,睇落相当丰富。不过我本身唔太肚饿所以就只单点拉面($118)望一望餐牌见到入面有唔同嘅配料,令人想起泰式嘅汤面材料。拉面上菜后首先要呷呷汤底,浓香嘅猪骨味同时配搭鲜甜嘅蚬同埋鱼汤,饮落去系清甜而且饮得到鲜味,自家制嘅蚝酱仲有种咸香嘅味道,好有惊喜🥰拉面口感适中而意大利蕃茜同埋火箭菜入去搭亦都同平时嘅拉面好唔同火箭菜浸咗汤之后系甘甜嘅香味,比起平时生食更好食。至于低温叉烧都唔算好特别,所以成个拉面最好都系个汤底😆 米芝莲推介嘅fusion拉面的确值得一试!
午市时间唔算多人,唔需要食得太匆忙。
望一望餐牌见到入面有唔同嘅配料,令人想起泰式嘅汤面材料。