2024-03-02 266 浏览
【东区】【尝仙】同朋友喺太古城附近食完饭,时间尚早就食吓甜品啦。不过虽然我曾经系一个十八区 foodie,而且而家作为十八区饮食生活杂志嘅掌舵人,但系我都唔系太熟𠮶头附近啲甜品。好彩朋友畀到啲启示,咁我哋就行过去食佢喇。讲紧嘅就系呢间「尝仙」喇,其实我已经食过呢间嘢嘅尖东分店 n 咁多次,之但系唔知点解次次都事后唔记得咗件事,我就摷唔返啲相喇。咁冇相嘅话我又点写嘢呢,因此我系一次都冇写过呢间嘢嘅,显示出我效率好低咁添。今次我估自己写到喇,因为同朋友去可能会认真啲做事前工夫,扮晒嘢吖嘛。去到点知发现间嘢都冇乜人,同啲旺区嘅甜品店可以话系大相迳庭。朋友叫咗个 $44 嘅「纯嫩仙草」再加 $10 要「芋圆」,佢话唔错,味道唔差咁话。我就叫 $60 嘅「姜汤五式豆花」,可以喺姜汤上面任拣五款材料,我拣咗芋泥、芋圆、芝麻汤圆、珍珠、小丸子,味道都唔错,姜味够浓香,辣度都足。而个豆花底就相对比较一般,冇乜特别。呢度食糖水一般,唔会特别想食。。。(地址:太古康山道1-2号康怡广场北座2楼S13-S14号舖)#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkon

#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodblogger #foodiehk #topcitybiteshk #hkeat #hkfoodstagram #thatfoodiething #instagood #love #hkigfood #hkfoodlove #hkfoodblog #globaleats #foodieman #1am东区 #太古 #太古城 #尝仙 #姜汤五式豆花 #芋泥 #芝麻汤圆 #珍珠 #小丸子 #纯嫩仙草 #芋圆 #1am1287 #1ambackup