2024-08-23
【东区】【烧烤堂】同朋友嚟咗筲箕湾呢边,识咗佢十九年第一次一齐喺呢头食嘢。本身呢个位系食日式烧肉,而家变咗食串烧,都试吓佢啦。首先嚟嘅系 $28 嘅「焦糖鳗鱼芝士玉子烧」、$22 嘅「盐烧原块鸡皮」同 $38 嘅「鸡皮墨鱼滑」,前者一人一件都正,好香蛋味。后两者嘅鸡皮都处理得好好,一人一串啱晒。跟住到 $38 嘅「明太子烧饭团」同 $26 嘅「明太子淮山烧」,明太子酱正,配唔同嘅嘢各有特色。之后到 $26 嘅「盐烧豚肉无花果卷」,用无花果嚟减低油腻感,特别。而 $48 嘅「秘制烧羊架」,朋友话唔错。之后 $24 嘅「盐烧猪肋肉」同埋一人一串 $48 嘅「厚切盐烧牛舌拖罗」都烧得几好,但系都系被 $28 嘅「海苔黑豚肉鹌鹑蛋」吸引咗,咁样食鹌‘鹑蛋真系劲邪恶。之后「孜然烧蒜蓉茄子」,$36 唔贵,几好,跟住我试埋 $38 嘅「豚肉节瓜波板糖(付月见)」。猪肉卷本身已经好邪恶,加埋啲菜卷喺入面,心思满分,月见有黑松露捞入去,都好正,成件事一流。到 $22 嘅「盐烧阿波尾七里香」同 $58 嘅「盐烧A4宫崎和牛」都系几好嘅。炸物试 $38 嘅「牛油蜜糖日本蕃薯条」,成担牛油放落去,邪恶度爆灯
猪肉卷本身已经好邪恶,加埋啲菜卷喺入面,心思满分,月见有黑松露捞入去,都好正,成件事一流。到 $22 嘅「盐烧阿波尾七里香」同 $58 嘅「盐烧A4宫崎和牛」都系几好嘅。炸物试 $38 嘅「牛油蜜糖日本蕃薯条」,成担牛油放落去,邪恶度爆灯,正。
食埋都烧得几好、价钱系 $22 嘅「汁烧赤鸡心」之后,就讲吓啲饮品。虽然日本生啤做紧买一送一,但系我哋都冇饮。朋友饮 $28 嘅「即打菠萝乳酸」,我就饮都系 $28 嘅「即打芒果乳酸」,都系好香果味嘅乳酸饮品,系唔错嘅。埋单 $775,咁叫法 okay 啦下话。。。
(地址:筲箕湾新成街8号新成中心C座地下F号舖)
@skewer.kitchen
#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodblogger #foodiehk #topcitybiteshk #hkeat #hkfoodstagram #thatfoodiething #instagood #love #hkigfood #hkfoodlove #hkfoodblog #globaleats #foodieman #1am东区 #筲箕湾 #烧烤堂 #串烧 #高质 #筲箕湾美食 #香港美食 #抵食 #烧菠萝 #香港串烧 #人气 #串烧店 #焦糖鳗鱼芝士玉子烧 #盐烧原块鸡皮 #鸡皮墨鱼滑 #明太子烧饭团 #明太子淮山烧 #盐烧豚肉无花果卷 #秘制烧羊架 #盐烧猪肋肉 #厚切盐烧牛舌拖罗 #海苔黑豚肉鹌鹑蛋 #孜然烧蒜蓉茄子 #豚肉节瓜波板糖 #盐烧阿波尾七里香 #盐烧A4宫崎和牛 #牛油蜜糖日本蕃薯条 #汁烧赤鸡心 #即打菠萝乳酸 #即打芒果乳酸 #1am1486 #1ambackup