2023-05-06
【东区】【琼妈妈】之前我都讲过,有啲外卖店,因为佢设喺一啲我冇得坐喺一个地方(例如屋企或者公司等等)食咗佢嘅原因,所以好难帮衬。例如今次呢间琼妈妈,喺柴湾站行去小西湾运动场睇港超联就会经过,成日想试都不得要领,顶住条气。今次就适逢附近有地方可以畀我「处决」咗佢,所以都忍唔住买咗佢。即使事前其实我同埋同我一齐食嘢嘅朋友都系对佢唔系太清楚,不过大家抱住一试嘅心态,都冇乜所谓嘅。而我见佢好似唔止有一间分店,我估稳阵挂。除咗琼妈妈之外,我哋仲有其他嘢食嘅,所以我只系叫咗两样嘢,首先系「手撕鸡」例牌,价钱 $50 唔算平。而且佢都唔算整得快,应该即整。味道上真系唔太讨好,食唔惯呢啲泰式整法用落手撕鸡度,朋友都觉得麻麻。我叫嘅另外一样嘢就系「无骨海南鸡」半只,佢卖 $85 其实都唔平,不过呢样就好似系佢呢间外卖小店嘅招牌菜,我之前都系想试呢味。食落真系好过手撕鸡好多,首先系啲鸡几足秤,啖啖肉,其次系劲嫩滑、有鸡味,正。呢两样嘢夹埋 $135,以食饭加𩠌嚟讲唔系话劲抵嘅选择,不过个海南鸡系值得试吓嘅。有位朋友甚至讲笑咁问我其实个海南鸡同手撕鸡系咪真系喺同一间度买,劲好笑,不过从呢个问题都可以见到两者
呢两样嘢夹埋 $135,以食饭加𩠌嚟讲唔系话劲抵嘅选择,不过个海南鸡系值得试吓嘅。有位朋友甚至讲笑咁问我其实个海南鸡同手撕鸡系咪真系喺同一间度买,劲好笑,不过从呢个问题都可以见到两者喺味道上嘅分别之大。。。
(地址:柴湾柴湾道341-343号宏德居B商场78-80号舖)
#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodblogger #foodiehk #topcitybiteshk #hkeat #hkfoodstagram #thatfoodiething #instagood #love #hkigfood #hkfoodlove #hkfoodblog #globaleats #foodieman #1am东区 #柴湾 #琼妈妈 #琼妈妈美味小厨 #手撕鸡 #无骨海南鸡 #海南鸡 #海南鸡饭 #外卖 #1am0709 #1backup