2023-05-05
【沙田區】【蔡記重慶小食】寫完「生日飯巡禮」系列,初初諗住可以多啲飯局,不過疫情嚴重咗導致有啲朋友都係不見為妙。加上之前都講過,有個別飯局係喺一啲已經食過甚至寫過嘅餐廳進行,無謂寫啲已經寫過嘅,將啲精力放喺新嘅餐廳好過。而喺「生日飯巡禮」裡面,呢四間餐廳亦都巧合地係喺沙田區同西貢區各二。前者算正常,因為我本身就係沙田友,道理就好似「本來就是中國人」咁,你個人喺邊度,你個圈子都會喺邊度架啦,要衝出去從來都非常困難。而西貢區就比較特別,首先一次係因為電台節目創作總監係住將軍澳,所以就喺將軍澳食。另外嗰餐係朋友住西環,但為咗幫我整多篇西貢區所以約入將軍澳食,實在太好。本身喺 FRITES 嗰篇都有講,奈何爆字數 cut 晒。而疫情前比較少食外賣嘢嘅我,都要「馬死落地行」。而喺外賣嘢方面,就更加少食呢啲重慶小食。咁我作為一具忠黨愛國嘅中國人,都係時候要開拓一吓自己嘅眼界,唔好被資本主義嘅邪惡思想所荼毒,試吓呢啲菜式。去到大圍呢間真係唔識叫,好彩阿姐話賣剩「重慶涼麵」,幾好,唔使揀。加埋「涼拌雞胗」、「涼拌雞心」、「手撕雞」、「麻辣鵝腸」,只能夠講味道正常啦,我本身唔太好呢啲酸酸麻麻嘢,要 $7
去到大圍呢間真係唔識叫,好彩阿姐話賣剩「重慶涼麵」,幾好,唔使揀。加埋「涼拌雞胗」、「涼拌雞心」、「手撕雞」、「麻辣鵝腸」,只能夠講味道正常啦,我本身唔太好呢啲酸酸麻麻嘢,要 $75 都唔平喎。
之後都係食唔到涼皮,只為供應問題,咁就食「手工酸辣粉」配「涼拌腐竹」、「麻辣牛百葉」、「夫妻肺片」、「麻辣烏雞腳」,味道冇乜大突破,因為其實都係食緊嗰啲嘢,只係轉咗個花款,咁就 $78 都難有下次。。。
(地址:大圍村南道15號富嘉花園地下25號舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #instafood #1ambackup #1am0602 #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #大圍 #蔡記重慶小食 #蔡記 #重慶小食 #冷麵 #涼拌雞胗 #涼拌雞心 #手撕雞 #麻辣鵝腸 #手工酸辣粉 #涼拌腐竹 #麻辣牛百葉 #夫妻肺片 #麻辣烏雞腳