2023-05-05 273 浏览
【沙田区】【荟萃甜物】又嚟到火炭工业区做嘢,做嘢事小,食嘢事大呀。我唔系每一次过嚟呢头做嘢都有机会喺呢边食埋嘢,因此每次都会格外珍惜。话虽如此,我都为咗要写多少少嘢而食咗佢哋两次。唔系想吹到有几伟大,都牵涉策略问题嘅。因为我呢度同其他 foodie 嘅 food blog 比较,我文字同图片都未够完善,摆到明系相形见绌,唯有破格啲做啲人哋未必做嘅嘢,二访只系其中一样,长远嚟讲都系要改善自己嘅 post 嚟取悦更多读者,不停变更又创新吖嘛。不过嘢食都系要讲嘅,第一次去呢间喺火炭工商业区嘅地舖系食咗个 $55 嘅「意式全餐」,有黑松露炒嫩蛋、牛仔肠、烟火腿、粟米蘑菇、茄汁焗豆同英式松饼配芝士及荷兰汁,咁样数吓数吓都几多嘢几丰富吓,唔系讲笑。主力𠮶只炒蛋都可以,其他嘢除咗茄汁焗豆我本身唔太中意之外,其他嘢都唔差,尤其个英式松饼,佢配咗芝士同荷兰汁,又香又软熟。加埋「冻柠茶」走甜之后成个餐都几好,喺工商业区唔止碟头饭嘅选择,促成咗二访。呢次系食 $68 嘅「带子鲜虾黑松露卡邦尼烩长通粉」,饮「冻咖啡」,嘢食系合理水准,不过不失。不过间嘢本身下昼都静,但听到老细同侍应喺度嘈交,由开始食闹到我走之

呢次系食 $68 嘅「带子鲜虾黑松露卡邦尼烩长通粉」,饮「冻咖啡」,嘢食系合理水准,不过不失。不过间嘢本身下昼都静,但听到老细同侍应喺度嘈交,由开始食闹到我走之前先闹完,系搞到个心情有啲影响,碟嘢唔差嘅。。。

(地址:火炭坳背湾街2-12号威力工业中心B3地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #delicious #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田区 #火炭 #荟萃甜物 #下午茶 #意式全餐 #黑松露炒嫩蛋 #牛仔肠 #烟火腿 #粟米蘑菇 #茄汁焗豆 #英式松饼 #带子鲜虾黑松露卡邦尼烩长通粉 #1am火炭工业区 #1am0859 #1ambackup