2023-05-05
【沙田区】【金城茶餐厅】大围都算系一个陪伴我成长嘅地方,因为我系喺大围读书嘅,呢个地方喺近年嘅变化都颇大,尤其系水上乐园同单车公园变咗大围车厂同名城等等。以前冇盖𠮶个巴士总站仲经典,试过几次喺度饮玻璃樽 Jolly Shandy。咁有啲嘢就冇经岁月而消逝嘅,例如今次嚟到嘅呢间金城茶餐厅,以前其实好耐之前食过呢度一次,最记得系佢幅红色砖墙,同埋𠮶个好鬼咸嘅椒盐猪扒饭。不过都真系好耐之前,所以我都唔会用呢个经历嚟做我写嘢嘅蓝本。想写佢嘅,咪自己嚟食一次啰,自己写出自己感受,起码对自己负责。好似坊间一啲招稿平台,一味等人投稿,自己唔使食,然后又帮人转达感受,都几慨叹香港人系咪连发表意见都要揾 agency 咁冇用,讲讲吓都伤感。我自己嚟到,𠮶日仲要落雨,不过为咗写嘢都冇计。叫咗个下午茶餐,有得「吉烈猪扒配西多士」咁样配搭又几好,因为佢呢度出名猪扒,个吉烈猪扒又真系几好。另外,个西多士系半份,但半份得嚟都有夹花生酱,正呀。个餐加埋餐饮「热奶茶」先 $40,我觉得价钱算系几抵呀,毕竟猪扒出名吖嘛。人就话怕出名啫,猪怕咩呢系咪?咁佢呢度仲有另外一样嘢出名嘅,就系肉饼,但系我呢个状态之下又点食得落一
个餐加埋餐饮「热奶茶」先 $40,我觉得价钱算系几抵呀,毕竟猪扒出名吖嘛。人就话怕出名啫,猪怕咩呢系咪?咁佢呢度仲有另外一样嘢出名嘅,就系肉饼,但系我呢个状态之下又点食得落一个肉饼饭呢,好彩我仲有选择。
讲紧嘅系 $43 嘅「金牌肉饼包」,点知侍应话冇包,我一筹莫展之际,佢话可以叫 $52 嘅「生煎肉饼」,就咁一块,好似锯扒咁。好啦,就叫佢啦!食落又真系几好食嘅,不过净食感觉有啲贵,全单夹埋 $92 走人,乜都试晒。。。
(地址:大围积福街100号)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #1am0706 #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #1ambackup #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田区 #大围 #金城茶餐厅 #金城 #茶餐厅 #吉烈猪扒配西多士 #吉烈猪扒 #西多士 #下午茶 #金牌肉饼包 #生煎肉饼 #热奶茶 #猪扒