【沙田区】【阿爷烧鹅餐室】「生日饭巡礼」第二站嚟到大围,不过呢餐饭有啲特别,系喺一个几意外嘅情况之下完成。按时序的话,更加唔应该讲佢先,因为我年初三嘅朝早已经食过,仲要系食早餐。认识我嘅朋友就知,我食早餐系几珍贵嘅时刻。话说𠮶日朝早我系要返工,不过冇嘢做,所以溜咗去呢度食个「早餐 A」。主食系「金钟罩叉烧」配「鲜忌廉猪骨汤意粉」,叉烧意嚟讲佢算唔错,本身啲叉烧好,加上个汤底算用心制作,所以成件事唔差,系满意嘅。个早餐仲有「4.3 牛乳炒滑蛋」,系真系炒得几滑架㖞,冇令我失望。片「牛油厚多士」唔算突出但都唔算差,配埋个「热奶茶」夹埋收我 $39 令我有冲动以后早啲起身食早餐去取代平时成日食嘅常餐,因为真系几平吖嘛。之后再食一次就系第一段讲到𠮶个「生日饭巡礼」,本身系同个朋友一齐去试食,之后佢话想正正经经请我食餐饭。咁佢想就我 Foodie 𠮶边,所以想食啲我有嘢写嘅餐厅。咁上次喺度只系食咗个早餐,就试埋烧味啦。由于堂食限聚令关系,所以呢餐系以外卖形式完成嘅。我叫咗个 $90 嘅「阿爷烧鹅乳猪鹅油捞面」,加只「咸蛋」就变成 $100 喇。味道上有啲失望,只系普通,冇想象中咁好食,唔系好需要

由于堂食限聚令关系,所以呢餐系以外卖形式完成嘅。我叫咗个 $90 嘅「阿爷烧鹅乳猪鹅油捞面」,加只「咸蛋」就变成 $100 喇。味道上有啲失望,只系普通,冇想象中咁好食,唔系好需要特登走去食𠮶种,大家明嘅。

我朋友个「黯然销魂饭」少饭就 $62,唔平呀都,一打开,我见到都觉得一般,结果我朋友都话好麻麻,未必有下次。我唔想搞到好似我朋友帮我庆生但系我又唔中意咁,不过我呢位系多年朋友,有好多嘢都明架喇,哈哈。。。

(地址:沙田大围道1-35号金山楼地下11A2号舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #1ambackup #1am0598 #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田区 #大围 #阿爷烧鹅餐室 #金钟罩叉烧 #鲜忌廉猪骨汤意粉 #牛乳炒滑蛋 #牛油厚多士 #早餐 #阿爷烧鹅乳猪鹅油捞面 #黯然销魂饭