2023-05-17
【沙田围|🇻🇳👧🏻大越越南妹妹】多次路过都俾越南大眼妹妹壁画吸引住,今次终于可以入嚟食晚餐。今晚主打炸物小食,越南小食我嚟啦!食咗咩?🇻🇳😋广宁炸春卷越南餐必点名菜,春卷切好几件,切得齐口,馅料无漏晒出嚟,用手包生菜🥬食,柯哥赞束赏位系生菜你系攞淘大干㗎净+干爽,有时系其他餐厅食,有沙有泥有菜虫,谂起都惊惊。春卷馅料丰富,调味得香口,我会先将春卷点上春卷汁再包生菜食。🇻🇳😋芝心虾多士怀旧小食,但原来size一啲都唔细,少少芝士夹心唔会太漏,虾肉打成胶,放上芝麻将多士炸成金黄色。虾胶口感好弹、夹杂芝士和芝麻嘅香,不过要和多啲朋友分享,因为都几饱肚。🇻🇳😋脆皮鲜牛腩顾名思义就是炸牛腩,厨师用嘅脆浆炸到好金黄色,脆皮有咬口,点上沙律酱食,牛腩炸完后仍然多汁肉软,味道仲好香,呢味又系饱肚嘅食物,朋友们一齐努力💪🏻。我仲尝试用春卷嘅生菜包住食,都几爽!🇻🇳😋大越生牛肉什锦金边粉生牛肉汤粉一向都系越南菜名物,食之前饮啖汤,感受一下厨师用咗长时间熬制嘅汤底,好多人都话汤底就系越南粉嘅灵魂,我感受到今次个灵魂又浓又甜,好多材料做成丰富嘅层次感觉。牛肉半熟再系热汤中浸熟,牛肉够薄身牛味够。牛腩肉质好爽口
食咗咩?
🇻🇳😋广宁炸春卷
🇻🇳😋芝心虾多士
🇻🇳😋脆皮鲜牛腩
我仲尝试用春卷嘅生菜包住食,都几爽!
🇻🇳😋大越生牛肉什锦金边粉
牛肉半熟再系热汤中浸熟,牛肉够薄身牛味够。
牛腩肉质好爽口,都切得几厚身够咬口,牛味较浓,有少少脂肪,食入口味道丰富。
牛丸,够弹牙又唔会太咸。
🇻🇳😋滴漏咖啡$12(原价$28)
惠顾任何食物以《加配价》$12换购
连滴漏壶放在玻璃杯上慢慢滴漏,杯底放上炼奶,味道和啡走相似。味道相对较甜,但又较滑身,系越南风味呀!
🚙🅿️泊车攻略
·可泊花园城身一期停车场,在餐厅楼上,行一至两层楼梯可达停车场。
·屋苑并无泊车优惠。