2023-05-01
【油尖旺区】【金二少冰室】我系茶餐厅 foodie 呢个朵就应该系众所周知,我会唔会系全香港第一个承认自己成日食茶记嘅 foodie?嗱,留意返系「承认成日食」,唔系「成日食」,讲紧嘅系两个唔同嘅行为嚟,心水清嘅读者可能感应到讲乜。入正题先,因为今次都系正经嘢,话晒人哋个朵仲响,即系佐敦金二少叫到你唔系唔去下话𠮶只,咁咪去啰,佢喺童军酒店对面,唔难去吖,附近仲有 Plato 同埋突破书廊,我仲喺呢头撞见过我小四班主任咸家,少啲嚟好啲。入到去,侍应极力推荐我食 $68 嘅「原只南瓜海鲜咖喱焗饭」,听个名几有霸气同埋几正,但系我真系唔想食饭,冇计。叫咗个金二少常餐,有「金牌沙爹牛肉面」、「蟹柳炒滑蛋」同「牛油多士」,个面唔算特别,只系 okay。反而个炒滑蛋配蟹柳几有新鲜感几得意,而且炒得几滑,件多士就正常啦。嘢饮方面,我换咗金二少嘅樽装「港式奶茶」,茶底几厚实,几正。加埋做「熊仔奶茶」就仲正,个冰熊仔好似都系茶嚟,溶入杯嘢饮𠮶阵感觉唔错。个餐 $48 加 $19 嘢饮就变成 $67,硬系好似唔多够喉咁。本身谂住叫西多,但我见隔离枱叫,系切好咗金砖𠮶种,吸引力大减,不如叫茶记绝少见到嘅「朱
个餐 $48 加 $19 嘢饮就变成 $67,硬系好似唔多够喉咁。本身谂住叫西多,但我见隔离枱叫,系切好咗金砖𠮶种,吸引力大减,不如叫茶记绝少见到嘅「朱古力棉花糖焗多士」仲好,佢中间都有夹一层花生酱,$30 嚟讲抵玩。。。
(地址:尖沙咀柯士甸道71号地舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #delicious #foodies #tasty #globaleats #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺区 #佐敦 #尖沙咀 #金二少冰室 #金二少 #冰室 #茶餐厅 #金二少常餐 #金牌沙爹牛肉面 #蟹柳炒滑蛋 #牛油多士 #港式奶茶 #朱古力棉花糖焗多士 #1am0802 #1ambackup