2017-05-01
住黄大仙咁耐, 每次食泰国菜最近都要去到九龙城, 经街坊介绍, 得知附近开左间泰国菜餐厅, 味道仲要唔错。所以今晚就同妹妹去一试! 每次食泰国菜, 我都定必点冬荫功, 而妹妹一向都中意打边炉, 而正正我地见到Menu上有个冬荫功汤底火锅, 岩哂我俩, 所以意见一致, 绝对要ORDER!入夜时份, 店内未有太多食客。我地落左单后, 等左20分钟先上台, 出菜时间比较慢...可算是慢功出细货?!【冬荫功汤底】特价HK$88; 正价HK$98汤底浓郁, 唔算好辣, 酸酸辣辣很开胃。而且都几足料, 有好几只爽虾。本身担心打边炉时个汤底细细煲唔够打, 但原来只有个细油火兴兴下, 唔系明火滚个种, 所以汤底冇咁快蒸发哂。但因为细火关系, 所以等野食熟都等几耐下.... 【自选火锅配料 - 杂菜、肉、海鲜】特价HK$198; 正价HK$228呢个set够二人份量, 包括有肥牛、猪颈肉、札肉、蚝、墨鱼、鸡蛋、丸类、粉丝、杂菜等等...肥牛几新鲜, 色泽鲜红。整个套餐有三分一都系蔬菜, 放入冬荫功汤底, 索左冬荫功既味道, 食菜都食得好惹味鱼蛋同迷你猪肉丸好弹牙虾好新鲜, 唯独系两只生蚝, 入口好腥~我
【冬荫功汤底】特价HK$88; 正价HK$98
但因为细火关系, 所以等野食熟都等几耐下....
肥牛几新鲜, 色泽鲜红。
鱼蛋同迷你猪肉丸好弹牙
虾好新鲜, 唯独系两只生蚝, 入口好腥~
我地仲额外加左半只鸡
【升级食材 - 走地鸡半只】HK$88
只鸡都几新鲜, 色泽鲜嫩, 因为鸡件切得好细件, 所以经冬荫功汤底煮过后, 较易入味, 而且更意想不到既嫩滑, 正!!
我地食完都刚刚够饱, 如果唔够仲可以额外加多几样升级美食。至于价钱方面, 逢星期一至五都以特价为准, 星期六日都收返正价..
细细个火锅, 适合2-4人一齐食, 另外呢度都有多款泰国美食, 卖相都唔错, 难怪深受街坊欢迎~