自助餐食得多,以泰国菜为主既自助餐我都系第一次食😋因为我本身都好钟意食泰菜,仲要系buffet形式,所以期待左好耐😝先分享餐厅既环境,日头同夜晚都好有泰国度假风情⛱️餐厅分户外同室内位置,户外座位阔落,仲可以清楚欣赏到live band,够晒有feel!室内环境就比较舒适,夏天怕热既我就拣左室内位置坐😌餐厅既布置都好有心思,无论室内外都充满泰国特色既装饰、摆设🇹🇭例如出面有架泰国笃笃,打卡一流📸室内挂满藤制既灯罩,仲有好多泰国大笨象既踪影🐘🥰呢度既食物种类真系好多好多🤩大致分成以下呢几类同大家分享:❥ 前菜区有杂锦芝士拼盘、杂菜沙律、菠萝火腿、黑椒牛肉、口水鸡⋯仲有充满泰国特色既有菠萝扎肉米纸卷,同埋金柚沙律🥗西式泰式都包罗万有!好想试晒全部⋯但要留肚食其他食物🥹❤️❥ 冻海鲜区有长脚蟹、冻熟虾、黄金翡翠螺、纽西兰蓝青口💖 我最钟意食长脚蟹、冻熟虾,味道鲜甜,而且啖啖肉!另外,虽然话系泰式自助餐,但竟然见到日式刺身,分别有三文鱼同吞拿鱼,两款都好厚切,食落口感滑嫩,有惊喜🍣❥ 熟食区呢区有好多东南亚既热食😋有黄咖喱配印度薄饼、生炒糯米饭、海南鸡饭、自选材料泰式船河、铁板蚝仔炒蛋等等😍又系样
自助餐食得多,以泰国菜为主既自助餐我都系第一次食😋

先分享餐厅既环境,日头同夜晚都好有泰国度假风情⛱️
室内环境就比较舒适,夏天怕热既我就拣左室内位置坐😌

呢度既食物种类真系好多好多🤩
大致分成以下呢几类同大家分享:

❥ 前菜区

❥ 冻海鲜区

❥ 熟食区
呢区有好多东南亚既热食😋有黄咖喱配印度薄饼、生炒糯米饭、海南鸡饭、自选材料泰式船河、铁板蚝仔炒蛋等等😍又系样样都想食!
最欣赏佢既黄咖喱配印度薄饼,咖喱汁好浓郁,味道偏甜,好有风味!!
另外仲有冬阴功汤同杂菌忌廉汤,值得一试😝

厨师主理区🧑‍🍳
小鸟胃既朋友,都一定要留肚食呢区既食物!
有咸猪手同西班牙乳猪🐽🇪🇸😍
咸猪手外皮脆卜卜,肉质软腍,好好食🤤
乳猪系用餐途中新鲜出炉🥳热辣辣,外皮香脆,好厚肉,一定唔可以错过!!
最后仲推出焦糖炖蛋,厨师即席用火枪烧出香脆既焦糖面,炖蛋好软滑,每啖都食出幸福感🤣🥰呢个都一定要试呀!

甜品
甜品选择都好多🤤🍮🍰🍦
比较有特色既包括有芒果糯米饭、椰汁糕、葡挞、朱古力味/芒果味Croffle,另外仲有大量西式甜点,例如士多啤梨慕丝🍓、芝士蛋糕、鲜杂果蛋糕、木糠布甸、布朗尼蛋糕🍰当然唔少得有Movenpick雪糕🍦(任食🥹师奶心态觉得好抵啊~~)
好欣赏佢既芒果糯米饭,有齐晒3款唔同既米,而且份量唔系好多,可以试多d唔同既甜品

❥ 饮品
冻热饮都有,冻饮包括金桔柠檬、百香果橙、菠萝芦荟、蜜桃茶、冷泡茶(无糖),以上全部都用樽仔装住🫙另外仲可以自己斟椰汁珍多冰、芒果沙冰,劲refreshing🍹热饮有热茶、朱古力、各种咖啡☕️

2023-05-19