2023-11-01
餐厅主打北海道汤咖喱,唔似一般咖喱般浓稠,名副其实系汤嘅质地,可以饮用;每款汤咖喱入面都有10款新鲜蔬菜,配搭视乎时令食材,今次嘅蔬菜包括南瓜🎃、西兰花🥦、红萝卜🥕、秋葵、红椒、茄子🍆、粟米芯、薯仔🥔、车厘茄同埋鸡髀菇,每款蔬菜都味道甜美,唔会有草青味。🌖飞驒和牛汉堡扒汤咖哩(小辣) $138汉堡扒用料上盛,质感一流,超级松软,而且完全无筋!食落唔会油腻,仲有满满肉汁,十级推荐👍🏻。🌗北海道帆立贝汤咖哩(中辣) $138餐点有三大粒帆立贝,粒粒都完整厚身,唔会煮得过老;辣度系中辣,一开始食真系可以话系无感😂,食多两啖堆叠起来先会feel到辣味,不过仍然系BB班级数。🌗吉列蚝(2只) 跟餐$18 外皮同内馅紧紧相连,唔会轻易剥落;蚝身肥美但偏细只。🌗脆皮烧鱼卷(1条)跟餐 $15比起「脆皮」,个人觉得外皮更有烟靭嘅感觉,从来都未食过呢种口感嘅竹轮,可以一试。🌖小圆山抹茶刨冰 $69刨冰制作需时,大概要等15分钟以上,店家事前已经预先告知,最好有空闲时间才点单。采用小圆山抺茶,味道甘香,加入刨冰唔会太甜,而且店家一边制作一边倒入抹茶🍵,唔会只有最爱层先有味道;除左刨冰顶嘅两大粒丸子外,刨冰
🌖飞驒和牛汉堡扒汤咖哩(小辣) $138
🌗北海道帆立贝汤咖哩(中辣) $138
🌗吉列蚝(2只) 跟餐$18
外皮同内馅紧紧相连,唔会轻易剥落;蚝身肥美但偏细只。
🌗脆皮烧鱼卷(1条)跟餐 $15
🌖小圆山抹茶刨冰 $69
刨冰制作需时,大概要等15分钟以上,店家事前已经预先告知,最好有空闲时间才点单。采用小圆山抺茶,味道甘香,加入刨冰唔会太甜,而且店家一边制作一边倒入抹茶🍵,唔会只有最爱层先有味道;除左刨冰顶嘅两大粒丸子外,刨冰底部仲有细细粒麻糬加添口感,整体系惊喜之作。
🧠识多一点点
汤咖喱一般推荐先从品尝汤头开始,喝一口汤,再吃蔬菜,最后才吃肉。另外,白饭的吃法是用汤匙舀一口白饭浸在汤里后再吃,而不是把汤倒在饭上。